Csütörtökön indul a párbeszéd ünnepe Győr-Újváros templomaiban

Győr+
2023.05.09. 19:30

A május 11-én induló Öt Templom Fesztivál, idén a 10. Színházi Olimpia kiemelt vidéki eseményeként templomi koncertek mellett különleges hazai és külföldi színházi előadásokkal várja közönségét.

A 18. alkalommal sorra kerülő Öt Templom Fesztivál Magyarország egyetlen, az európai fesztivál szövetség által EFFE Laureate díjjal elismert fesztiválja. Helyszínéül Győr – Újváros egyetlen utcájában, az európai történelmi egyházak egy egy temploma szolgál.

A szervezők különleges helyszíneihez minden évben olyan összművészeti programkínálatot állítanak össze, amik a hely és az idő szellemében közvetítenek minőségi kulturális élményt a közönségnek. A fesztivál programján kezdetektől szerepelnek szakrális színházi produkciók, amik templomterekben, kamaraszínházi helyszíneken kerülnek bemutatásra.

2023-ban, a 10. Színházi Olimpiához kapcsolódva, a fesztivál szervezői a háború, a háborúság témaköréből válogattak nemzetközi és hazai produkciókat. Magyarország mellett, Ázsiától Európáig, családi viszályoktól a nagy világégésekig, a személyes élményektől a nemzedéki traumákig, világnézetek és művészeti megoldások széles spektrumát mutatva meg.

Husam Abed, aki a legnagyobb jordániai palesztin menekülttáborban született és nőtt fel, saját élettörténetét meséli el Smooth Life című dokumentarista bábelőadásában. A Dafa Puppet Theatre Prágából érkezik a War Maker című, multidiszciplináris színházi előadással, amely a vizuális művészetet, az új médiát, a dokumentumfilmet és a tárgyszínházat ötvözi, a palesztin Karim Shaheen igaz történetére épülő előadásában. Mirad, a boszniai fiú történetét pedig a Pinceszínház művészei mesélik el. Magyar női háborús sorsokat dolgoz fel Bíró Eszter és Widder Kristóf akik Szenes Hanna, és Tompos Kátya és Seres Tamás akik Polcz Alaine életét mutatják be kamaraszínházi előadásaikban. Utóbbi a fesztiválra készülő ősbemutató. Csakúgy mint Bereményi Géza és Másik János estje, ami Háború van címmel mutat szubjektív válogatást az író és zenésztársa háborús emlékeiből.

Kivételes élménynek ígérkeznek a fesztivál templomtereiben látható produkciók, mint a Prieger Zsolt Társulat Szent Szerb Antal legendája című koncertszínházi előadása a református templomban, Vecsei H. Miklós rendezésében a QJÚB – A kocka kibontása a zsinagógában, vagy a Mikropódium Con Anima című bábszínházi előadása a Rát Mátyás téri kis kápolnában. A fesztivált 14-én hétfőn este Hámori Gabriella, Elek Zsolt és Hajdú Steve felolvasószínházi estje zárja a zsinagógában Kabaréháború címmel.

A színházi előadások mellett a fesztivál zenei kínálata is hagyományosan minőségi és széles műfaji skálán mozog. A szervezők olyan újdonságokkal készültek, mint az iamyank Live Ensemble és a Platon Karataev Duó első templomi koncertjei a katolikus illetve a református templomban, vagy a Szent Efrém Férfikar Requiemje az ukrajnai civil áldozatokért, ami szintén először hangzik fel templomi környezetben. A régizene kedvelőinek is tartogat újdonságot a program, Kalafszky Adriána – ének, Kallai Nóra – viola da gamba és Kecskés Mónika – csembaló koncertjét a Hit szimbólumai címmel. Visszatérő vendég a fesztiválon a cseh-francia hegedűn és hárfán játszó Deliou duó akik vasárnap adnak világzenei koncertet a görögkatolikus templomban.

A fesztivál programja idén sem lenne teljes a Székely Zoltán művészettörténész és Pál Kálmán fesztiváligazgató által vezetett templomtörténeti túrák és a házigazda gyülekezetekben zajló vallási szertartások nélkül. Utóbbiak közül a szervezők a katolikus templom vasárnapi miséjét emelték ki, ahol a szertartáson a közreműködik a Palestrina kórus. A temlomi szertartásokkal most ismerkedőknek pedig ajánlják a református istentiszteletet, amit ebből az alkalomból igemagyarázatokkal kiegészítve hallhatnak a jelenlévők.

A fesztivál részletes programja az ottemplom.hu oldalon érhető el.

Az eseményekről folyamatosan tudósít a fesztivál facebook oldala: https://www.facebook.com/ottemplomfesztival/

Vendégünk volt Borsa Kata programigazgató, és Pál Kálmán fesztiváligazgató:

Kapcsolódó témák: #párbeszéd | #templom | #vallás |