Bencés estek

Csókay András hitről és kísértésről

Fotó: JKA
J. Kovács Andrea
2022.01.19. 19:51

A „Bencés estek” című előadás-sorozat mai vendége Dr. Csókay András idegsebész volt. Az ismert és elismert orvos nemcsak bravúros műtéteiről, nemzetközi jelentőségű kutatásairól híres, hanem karitatív tevékenységéről is. Tagja volt számos egészségügyi missziónak. Húsz éve tart evangelizációs tanúságtételeket, ahol személyes megtapasztalásait adja közre.

Hirdetés

Miről beszél ma a hallgatóságának?

Jézussal mindig győzünk a Sátán ellen – ez a cím arra utal, hogy a világban jelen lévő gonoszt nehéz felismerni sokszor még a keresztény embereknek sem sikerül. Azért sem, mert legtöbbször a jó, a megoldást hozó képében jön el. Én ezt többször is átéltem és borzalmas károk származtak belőle mind a magán-, mind a szakmai életemben. Egyedül felismerni és legyőzni sem lehet, de a bensőséges istenkapcsolat, az élő hit, Jézus Krisztus segítségével igen. Ezt szeretném példákkal megvilágítani.

Hit és tudomány, a mai ember sokszor úgy érzi, hogy választania kell a kettő között…

Kitől származna a tudomány, ha nem Istentől? A tudomány is része a teremtett világnak. A „C”-vitamin létezett akkor is, mielőtt Szent-Györgyi felismerte. Az ősember semmivel nem tudott kevesebbet a világ keletkezéséről, mint Einstein. Mert lehet, hogy kiválóan tudják az asztrofizikusok, hogy az ősrobbanás után hogy fejlődik ki a táguló világegyetem, a galaxisok milliárdjai abból a végtelen energiafelszabadulásból. De azt, hogy mi volt az, ami „ősrobbant”, hogyan lett a semmiből az az egy valami, arra az ősember ugyanannyi választ tudott adni, mint Einstein, és az összes többi asztrofizikus. Már ebből kiindulva is egyértelmű a teremtő Isten léte.

Gondoljunk bele, ha azt mondom: megbocsátás… Ugye, az lehetetlen, hogy az agyunkban lévő hidrogén és szénatomok, koleszterin vagy fehérjemolekulák képesek legyenek megbocsátani. Vagy képesek lennének önfeláldozásra. Az agyunkban lévő anyag által tudjuk az említetteket megjeleníteni, beszélni róla, de pusztán ennyi. Tehát képtelenség azt állítani, hogy a szellemi világunk az agyunktól függ.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #előadás | #Győr | #hit |