Hirdetés

Csapatépítő gólyák az Audi szomszédságában

Kárpát Zsolt
2022.07.15. 20:42

Több mint 20 gólyából álló csapatra figyeltek fel a szakemberek a Győr környéki területeken. A gólyáknál ugyan előfordul, hogy kisebb csoportokba verődnek össze, de az ritkaság, hogy ilyen nagy számban élnek együtt hosszabb ideig. Antoni Gyula a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kisalföldi csoportjának elnöke szerint, ebben az esetben valószínűleg olyan fiatal kajtár gólyák gyűltek össze, akik már nem tudtak fészket rakni, és így közösen kutatnak víz és élelem után.

Hirdetés

Hatalmas gólya csapat verődött össze Győr mellett. Ritkán látni ennyi, körülbelül 20 költöző madarat együtt. Talán vizet, vagy élelmet keresnek, a kifejezetten jól fejlett úgynevezett kajtár gólyák.

„A kajtár gólyákra az jellemző, hogy az adott évben nem sikerült költeniük, nem voltak teljesen ivarérettek, ők kisebb-nagyobb csapatokba verődnek és kóborolnak. Bizonyára találtak egy vízben és élelemben gazdag területet” – beszélt a különleges jelenségről Antoni Gyula MME Kisalföldi csoport elnöke.

Hirdetés

Elképzelhető az is, hogy a nagy társaság együtt marad és nyárvégén együtt vonulnak majd melegebb éghajlatra.

„A gólyák vonulása mindig úgy történik, hogy amikor kirepülnek a fiókák, – aminek nemsokára itt lesz az ideje – megerősödnek, és egy tapasztalt gólya vezetésével előbb indulnak el, mint a a többiek. A kajtár gólyák viszont ameddig tudnak maradnak, inkább augusztus végén vonulnak. Az biztos, hogy csapatban biztonságosabb az útjuk. Majd aztán összegyűlnek Dél-Európában ahol már több ezren kelnek át a tengeren.”

Korábban arról már beszámoltunk, hogy Győrszentivánon idén négy gólyafióka született. Ők még nem repültek ki a fészekből, de lassan ennek is eljön az ideje, ami számukra egy nagyon kritikus időszak.

A győrszentiváni gólyák kitűnően vannak és egyre erősebbek emelte ki Antoni Gyula.

„Szépen felcseperedtek a fiókák, az egyik egy picit alulfejlettebb, de nem baj, majd behozza a többieket. Várhatóan a fiatal gólyák a következő hetekben fogják elhagyni fészküket. A kis gólyák számára ez egy nehéz időszak. Meg kell tanulniuk jól repülni, manőverezni. Ráadásul a mostanában nagyon gyakori szeles időszakok megnehezítik a dolgukat.”

A gólya fiókáknak mindössze 3-4 hetük van arra, hogy megtanuljanak biztonságosan repülni és megerősödjenek, hiszen sok ezer kilométeres kalandos út vár rájuk egészen Afrikáig.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #állatvilág | #Gólya | #híradó | #madarak | #természet |
likeold
a fb oldalunkat