Családi napon is első az egészség

Győr+ Fotó: Németh Boglárka
2023.10.07. 12:56

Csodálatos őszi napon, október 7-én folytatódott a lakossági egészségmegőrző programsorozat, ezúttal a Győri Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskolában. Ahogy arra számítani lehetett sokan kíváncsiak voltak a rendezvényre, mely elsősorban a prevencióra fókuszál. A nagy sikerrel futó Egészség-Piac célkitűzései között szerepel a lakosság figyelmének felkeltése a saját egészségének fontosságára, a leggyakoribb megbetegedések megelőzése, de a többi között a résztvevők egészségi állapotának felmérése is.

Nagy volt a nyüzsgés az iskolában szombat délelőtt, az intézmény számára is fontos, hogy kiemelt programoknak szolgáljon otthonául. „Nagyon örülünk, hogy az iskolánkban mindig zajlik az élet, az pedig külön örvendetes, hogy éppen egy az egészség kapja a főszerepet ezen a hétvégén. Azt gondolom mindenkit mélyen érint ez a téma, különösen az elmúlt időszakban. Nagyszerű kezdeményezés az Egészség-Piac az önkormányzat részéről, 28 éve működik a program, ez is jelzi a sorozat sikerét” – mondta a Győr+ Médiának Szöllősi Zoltánné, az intézmény igazgatója.

A nádorvárosi iskola egyébként egy családi nappal kötötte össze a programot. „Nálunk ez ugyan olyan hagyomány mint az Egészség-Piac. Intézményünk életében három fontos dolog van: a gyerek, a szülő és az iskola. Azt szoktam mondani, hogy ez olyan, mint egy háromlábú szék, hogyha a kapcsolatok és a kommunikáció nem működik rendesen akkor baj van, ezért van prioritása a családi napnak, ahol együtt lehetünk és közösen tevékenykedhetünk, beszélgethetünk” – tette hozzá az iskola vezetője.

A rendezvényre érkezők ingyenes szűrővizsgálatokon vehettek részt, így volt például vérnyomás-, koleszterin-, vércukorszint mérés, testsúly-, testzsír-mérés, testtömeg index, csontsűrűség vizsgálat, PSA mérés, szemvizsgálat, de hallás vizsgálat is. A szakemberek előadásokkal, tanácsadásokkal várták az érdeklődőket, a standokon egészséges termékek csábították kóstolásra a megjelenteket. „Több szűrővizsgálaton is részt vettem és örülök, hogy jó eredményeket kaptam a kezembe. Nagyon jó lehetőségnek tartom az Egészség-Piacot, az ember ugyanis ritkán jut el ilyen helyekre, ráadásul tényleg színes és átfogó a rendezvény. Ha hosszú távra tervezzük az életünket, fontos, hogy egészségesen éljünk, ne sajnáljuk magunkra az időt” – árulta el portálunknak Söveg Zsolt.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka, P. Csapucha Adrienn