Családfanevelés Ménfőcsanakon is – Tartalmas évet zártak a kutatók

J. Kovács Andrea
2024.07.05. 15:43

Tartalmas időszakon van túl a Győri Hely- és Családtörténet-kutatók Baráti Társasága. Vezetőjüktől, Kovács Balázstól megtudtuk, hogy a rendszeres találkozásokon kívül konferenciákat és kirándulásokat szerveztek, hogy még jobban elmélyedjenek a családkutatás, a helytörténet, a honismeret rejtelmeiben.

„Az elmúlt időszakban a működésünk megszilárdult. Kialakult a rend, minden hónap első szerdáján 17 órai kezdettel tartjuk az összejöveteleinket a Széchenyi Egyetem Jogi Karának könyvtárában. Ekkor család- és helytörténeti előadások hangzanak el. Szintén rendszeresen, minden hónap harmadik szerdáján kötetlen beszélgetésekre van lehetőség. Ezeken az alkalmakon mindig vannak új érdeklődők.

Évente két konferenciát rendezünk, mely népszerűségnek örvend mind az előadói oldalról, mind a hallgatóság részéről. Itt bemutatjuk a kutatások intézményi alappilléreit jelentő különböző levéltárakat, múzeumokat. Beszélünk a módszertanról, valamint lehetőség van az egyéni kutatási eredmények bemutatására. Áprilisi konferenciánkon tíz szekcióban folyt a munka. Mivel a családkutatás szorosan kapcsolódik a honismerethez, helytörténethez, ezért évente három-négy alkalommal honismereti kirándulásokat szervezünk.

Idén a Bezerédj-kastélyban is indítottunk egy előadás-sorozatot Családfanevelés címmel. Tehát most már Ménfőcsanakon is megtanulhatják az érdeklődők, hogyan kell nekifogni a családkutatásnak, hol és milyen adatbázisok vannak, ahonnét meríthetnek. A témában egyébként már egy folyóirat is megjelent, amelynek szerkesztőbizottsága szintén bemutatkozott.

Elindítottunk egy akciót is, amelyben emléktáblákat állítunk neves győri személyeknek.

Aki egy kicsit belekóstol a családkutatásba, meglátja, hogy minden mindennel összefügg, egyik téma kapcsolódik a másikhoz, s minél több ilyen pontot fedezünk fel, annál inkább sajátunknak érezzük a várost, annak történelmét és lakosságát. Tulajdonképpen így válunk szinte észrevétlenül lokálpatriótává” – mondta Kovács Balázs.

A nyári pihenő után szeptemberben folytatódik a munka. Először Szemerei János evangélikus püspök előadására kerül sor, melyben saját családjának történetét mutatja be négyszáz év tükrében. Ugyancsak ősszel a tagtársaik osztják meg eredményeiket, később pedig településtörténeti témák is terítékre kerülnek.

Kapcsolódó témák: #Győr |