Városi Közgyűlés

Csak egészséges fejlesztéseket támogat a város

Fotó: Marcali Gábor
Garamvölgyi Imre
2022.09.20. 13:58

Nem épülhet az Ipari Park bővítése után sem olyan üzem Győrszentiván közelében, ami károsíthatja a környék lakóinak egészségét- hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András a városi képviselőtestület keddi ülésén. A közgyűlésen elfogadták a város változtatási rendeletét is, amellyel Győr parkolási gondjain kívánnak segíteni a képviselők.

Győr Megyei Jogú Város szeptemberi közgyűlése emlékezéssel kezdődött. A képviselők egy perces néma felállással emlékeztek a Szent László-díjas Cziglényi László orgonaművészre, aki 81 éves korában szeptember 12-én türelemmel viselt, hosszan tartó súlyos betegség után hunyt el. A gyászszünet után a polgármester átadta a Városrész szolgálatáért díjakat. Az ülésen Révfalu, Szabadhegy, Sziget és Újváros fejlődéséért kapott díjat a Bálványosi Zöld Sziget Egyesület, Tallós Balázs, Vöcsei Andrea, Varga Miklósné, Garai Imre, Kürthy János és Jahoda Maja.

Két tartózkodás mellett elfogadta a közgyűlés a változtatási tilalmáról szóló javaslatot. A napirend tárgyalása során dr. Dézsi Csaba András képviselői hozzászólásokra reagálva kifejtette: a változtatási tilalom mindössze addig lesz érvényben Győrben, amíg az új városrendezési terv el nem készül, és azt célozza, hogy az országos előírással ellentétben, az újonnan épülő győri lakásoknál ne egy, hanem több parkoló épüljön. Mint azt a polgármester elmondta, ezzel is enyhíteni akarják a város legkomolyabb problémáját jelentő parkoló hiányt.

Dr. Dézsi Csaba András. Fotó: Marcali Gábor

Engedélyezte a közgyűlés két városi cégnek, a Győr-Szol Zrt.-nek és a Győr Projekt Kft.-nek, hogy a meglévő folyószámla hitelkeretét, hosszabb, három éves futamidejű hitelkeretre váltsa át. Az előterjesztés vitájában kiderült, hogy az intézkedéssel tervezhetőbb és biztonságosabbá tehető a két városi cég gazdálkodása. Ez természetesen nem jelent azonnali hitelfelvételt egyik vállalkozás számára sem, csupán lehetőséget biztosít a gazdasági helyzetük fényében, az anyagi eszközeik esetleges pótlására.

Komoly érdeklődésre adott számot a szeptemberi közgyűlés 15-ös számú előterjesztése, ami a polgármesterre átruházott hatáskörben hozott határozatokról szólt.

Ez az előterjesztés tartalmazta ugyanis azt a felhatalmazást, ami feljogosítja a polgármestert arra, hogy esetleges kisajátítási eljárásokat indíthasson saját hatáskörben a Győrszentiván területére tervezett Ipari Park bővítéssel kapcsolatban. Már a vita kezdetén név szerinti szavazást kért a tervezetről Pollreisz Balázs (MSZP), amit a képviselőtestület elutasított. Dr. Dézsi Csaba András a vitában kiemelte: a terület kiválasztása előtt hat különböző helyet vizsgáltak meg, ám a szóban forgó, jelenleg szántóföldként jegyzett terület felelt meg a legjobban a fejlesztésre.

Csörgits Lajos, a GYTP jogtanácsosa

Hangsúlyozta, hogy egyelőre csupán a földvásárlási ajánlatok mentek ki a tulajdonosokhoz és semmiféle kisajátítási eljárás nem indult még, a határozatban megjelölt felhatalmazásra is csak azért van szükség, hogy a későbbiekben óhatatlanul bekövetkező kisajátítási folyamatokat el lehessen indítani. A polgármester hozzátette: a földvásárlásokat a Győri Térségfejlesztési Projekt Kft. (GYTP) bonyolítja le. Glázer Tímea kérdésére – hogy milyen üzem települ Szentivánra – Csörgits Lajos, a GYTP jogtanácsosa elmondta: a GYTP csak az Ipari Park fejlesztését menedzseli, abba semmilyen beleszólása nincs, hogy oda milyen cégek települnek. Mindezek után dr. Dézsi Csaba András nyomatékosította, a bővülő Ipari Parkba nem települhet olyan vállalat, ami egészségromlást okozhat a környék lakóinak.

Galéria: Marcali Gábor