Citromos sült pisztráng

Szarka Zsófi
2019.12.24. 09:00

Gyönyörű halétel az egészben sütött pisztráng. Egyszerű és különleges receptet hoztam, hogy a karácsonyi asztalon akár főételként, akár előételként díszeleghessen.

Ritkán fogyasztjuk, mert tartunk az intenzív ízétől, de ezzel a módszerrel kikerülhetjük, vagyis finomítjuk. A halakat nem kell túl sokat dédelgetni ahhoz, hogy isteni, zsenge halfiléket kapjunk. Citrommal, zöldfűszerrel és körtével töltöttem meg, ami összeszedte a hal erősebb ízeit. Így megmaradt a zsenge, enyhén citromos és fokhagymás illata, amihez hercegnőburgonyát készíteni nem is olyan bonyolult, mint amilyen fenségesen hangzik.

Bevásárló lista (főételként 1 pisztráng/fő, előételként 1 pisztráng/4 fő)

  • 1 db pisztráng
  • 1 db körte
  • 1 db citrom (kezeletlen)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • 1 kk só
  • 2 ek olívaolaj
  • Zöldfűszerek: 3 szál kapor, 3 szál petrezselyem, bazsalikom

Tipp: Ne tartson vissza senkit sem a friss zöldfűszerek hiánya. Egy kis csokor petrezselyem mellett a többit kiválthatjuk szárított fűszerekkel is.

Hercegnő burgonya (nagy adag):

  • 500 kg burgonya
  • 2 db tojássárgája
  • 1 kk só
  • 1-1 csipetnyi őrölt fehér bors és reszelt szerecsendió
  • 2 dkg vaj vagy sütőmargarin a tepsi kikenéséhez
  • 1 db tojás a lekenéshez

Elkészítés:

A pisztrángot megtisztítom, felvágom, a belsejét kiveszem, de a fejét, farkát rajtahagyom. A belsejébe szúrom a szeletelt fokhagymát, szeletelt körtét, citromkarikákat, sózom, borsozom kívül, belül, és egy csokorban beleteszem a zöldfűszereket is. Olívaolajjal meglocsolt sütőpapíros tepsire teszem, és a hal tetejét, bőrét is még meglocsolom 1 ek olajjal vagy esetleg vajjal.

Előmelegített, 200 fokos sütőben 15-18 percig sütöm. 

A hercegnőburgonyához a krumplit héjában megfőzöm. Amilyen forrón csak lehet, meghámozom, összetöröm vagy lereszelem, akár kesztyűben is. Hozzákeverem a tojásokat egyesével és sózom. Habnyomózsákba töltöm és nagy halmokat nyomok egy sütőpapíros tepsire, a tetejét pedig a felvert tojással lekenem, esetleg borssal hintem.

200 fokos sütőben 5 perc alatt ropogósra sütöm.

Közvetlenül tálalás előtt készítsük el, mert összeesik!