Hirdetés

Cigaretta: STOP!

Fotó: O. Jakócs Péter
Földvári Gabriella
2020.01.13. 11:16

Az új év kezdetével sokaknál a fogadalmak ideje is eljött. A dohányosok közül ilyenkor többen elhatározzák: leteszik a cigarettát. Akiknek nem megy egyedül, azok számára a Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda ingyenes, hatalkalmas, személyre szabott, dohányzásról leszokást támogató tanácsadás-sorozatot tart, s nemcsak újévi fogadalmak idején.

Hirdetés

Horváth Péterné, Nelli diplomás ápoló, a Tüdőgondozó vezető asszisztense segít a hozzá fordulóknak abban, hogy elhagyják egészségkárosító szenvedélyüket. A szakember végigvezeti a pácienst a leszokási folyamaton, tanácsokkal elősegítve a nem dohányos életmód kialakítását. Van, aki 40 év dohányzás után, s van, aki pár év cigarettás múlttal kéri a tanácsát. Elsősorban egy komolyabb betegség, a gyermekvállalás, egy új párkapcsolat vagy anyagi gondok sarkallják arra a dohányosokat, hogy változtassanak, illetve tegyenek egészségükért.

Minden leszokást támogató program alapfeltétele, hogy maga a dohányos akarjon leszokni, eltökélt legyen. A motiváció, a kitűzött cél nagyon fontos ahhoz, hogy valaki belevágjon – mondja a szakember. A legnagyobb probléma, hogy az emberek szeretnek dohányozni, stresszoldásra használják a cigarettát, rágyújtanak, majd megnyugszanak, a beidegződött szokásokon pedig rettentő nehéz változtatni.

Hirdetés

A foglalkozássorozaton az első alkalommal közösen feltérképezik a páciens dohányzási szokásait, s együtt készítenek egyéni tervet, tűznek ki feladatokat a leszokáshoz. Később meghatározzák a STOP-napot, azt az időpontot, amikor a dohányos elszívja az utolsó cigarettáját. A legfontosabb teendő a rituálék, a megszokott mozdulatok, tevékenységek megváltoztatása. Azt kell megvizsgálni, milyen szituációkban gyújt rá a páciens, ezeket a helyzeteket kell elterelni, kiküszöbölni. Ezt azonban csak tudatos odafigyeléssel lehet elérni – hívta fel a figyelmet Horváth Péterné.

A következő alkalmakkor átbeszélik az elért eredményeket. Ha szükséges, eldöntik, milyen egyéb segítség vehető igénybe. Ilyen lehet a nikotintapasz, a rágótabletta, és szakorvosi konzultáció után, javaslatra akár gyógyszer is.

A tapasztalatok szerint, aki a foglalkozások végéig nem tudja végleg letenni a cigarettát, nagyobb eséllyel visszaszokik. A STOP-nap után még egy hónap, mire sikeresnek tekinthető a leszokás. Az egyéni foglalkozások keretében 50 százalékos a dohányzást elhagyó emberek aránya. Egy érzelmi mélypont, egy stresszhelyzet, vagy akár egy baráti összejövetel is késztethet valakit arra, hogy újra rágyújtson. A kiegyensúlyozott életvitel, a lelki harmónia, az érzelmi biztonság mind feltétele annak, hogy a füstmentes életmód tartható legyen.


Jelentkezni az Egészségfejlesztési Iroda 96/507-900/8575-ös telefonszámán lehet, vagy az efiprogram.gyor@gmail.com e-mail-címen, ahol a relaxációs módszerek elsajátításához is tudnak szakembert ajánlani.

Kapcsolódó témák: #egészség | #Győr+ Rádió |
likeold
a fb oldalunkat