Búcsú a professzortól

Győr+
2020.07.02. 16:23

Csütörtökön vettek búcsút Budapesten Szabó Miklóstól, a Széchenyi István Egyetem 90. életévében elhunyt nyugalmazott professzorától családtagjai, kollégái, tanítványai, tisztelői. A Kossuth-, Liszt-, Bartók-Pásztory-díjas zeneművész, a Győri Leánykar karnagya, alapítója korábban Győr és Szentgotthárd Pro Urbe díját is átvehette.

Hirdetés

Szabó Miklós a Győri Leánykart 1958-ban alapította, s több, mint fél évszázadig vezette. 1961-ben a debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen I. díjat nyert az együttes. Azt követően állandó résztvevője lett a magyar és a nemzetközi zenei életnek. Repertoárjuk szinte a teljes, magas hangokra komponált kórus irodalmat magába foglalja. Nevükhöz több magyar- illetve ősbemutató fűződik. Számos európai és tengeren túli országban – Angliában, Kanadában, Izraelben –, s több fővárosban hangversenyeztek rendszeresen. Több mint 20 albumot készítettek, közülük 6 Grand Prix-t, illetve “Az év hanglemeze” díjat nyert.

Szabó Miklós a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának professzora volt. Európai és tengeren túli egyetemekre rendszeresen meghívott vendégprofesszor, karnagy, szemináriumokon előadó. Zenei munkásságát 1967-ben Liszt-, 1991-ben Kossuth-díjjal, 1978-ban Érdemes Művész címmel ismerték el. A Győri Leánykar és Szabó Miklós 1996-ban Bartók Béla-Pásztory Ditta díjat kapott. Győr és Szentgotthárd városa Pro Urbe díjjal tüntette ki.
Zenepedagógusként sok értékkel gazdagította a Széchenyi István Egyetem szellemiségét. Kortársai, tanítványai nagy tisztelettel, szeretettel őrzik emlékét, gondozzák életművét.

Győr Megyei Jogú Város képviseletében dr. Pergel Elza búcsúzott a legendás karnagytól. Az alpolgármester-asszony kiemelte, Szabó Miklós munkásságával olyan nívót teremtett, ami azóta is mérce, és amelyre minden győri, minden zeneszerető magyar ember büszke lehet. Bár a professzort időnként talán szigorúnak ítélték tanítványai, de ő mindig tudta, mit, miért követel meg, és annak mi lesz a gyakorlati haszna. Így biztosította azt, hogy a saját maga számára felállított színvonalat tanítványai is elérhessék, és ők is hasonló elvárásokat támasszanak magukkal szemben. Pergel Elza kiemelte, ha Szabó Miklósra gondol, akkor az értékteremtés szó jut az eszébe. AZ értékteremtés a karnagy egész életét végigkísérte, és ennek mindannyian a kedvezményezettjei vagyunk, a kultúra ugyanis mindenkié, a zene pedig elvarázsol, kiemel a hétköznapokból, feltölt, mosolyt, vagy éppen könnycseppet rajzol az arcokra.

Szabó Miklós emlékét megőrizzük.

Kapcsolódó témák: #Győr |
likeold
a fb oldalunkat