Bringabarát Győr: új kerékpárutak több mint fél milliárdból

Szerző és fotó: Zombai-Kovács Ákos
2023.03.06. 11:58

Közel 550 millió forint uniós forrásból bővült a kerékpárút-hálózat Győrben. A február végén zárult projekt célja az volt, hogy tovább bővítse a város kerékpárút-hálózatát, amivel biztonságosabbá válik a biciklis közlekedés, valamint újabb forgalomcsillapított övezettel bővüljön Győr. A fejlesztés több városrészt is érintett: a Tatai úton, a Régi Szentiváni úton, a Reptéri úton, a Kodály Zoltán úton, a Kunszigeti úton és az 1301-es út mellett is készült új kerékpárút. A projektnek hála, még bringabarátabb lett a város, ahol egyre többen közlekednek napi szinten két keréken.

Az ipari parkba vezető Tatai úton az elmúlt időszakban komoly munkák zajlottak. Turbó körforgalom készült, illetve több mint 800 méter hosszan új kerékpárutat is építettek. Ez is része, annak a több mint félmilliárdos uniós projektnek, amely február végén zárult. A kerékpárutak fejlesztésének maguk a bringások is nagyon örülnek.

„Mindegyik helyszínen fontos a fejlesztés, de külön kiemelném a Tatai úti új kerékpárutat és a Reptéri úti beruházást. Mindkét helyszínen nagy segítség a biciklisek számára az új, modern és biztonságos aszfaltcsík, különösen a munkába járóknak jelent előnyt” – mondta Tömböly Tamás, a Magyar Kerékpárosklub Győri Szervezetének vezetője.

Adyvárosban is nagy változások történtek. Új kerékpárút készült itt is, illegve a Kuopio park végében létesült a város legújabb forgalomcsillapított övezete. A Győrben tekerők alapvetően jó helyzetben vannak, a kerékpárosok pedig folyamatosan tesztelik a helyi kerékpárutakat. „A kerékpárutak hosszával alapvetően nincs semmi gond, sőt, néhány helyen viszont a téli időjárás nagyon kikezdte a felületet, hibák keletkeztek, ezekre bizony oda kell figyelni a tekerőknek és biztos vagyok benne, hogy az útkezelő is tud ezekről, amint lehet, kijavítják” – tette hozzá a szakember.

A Kerékpárosklub meglátása szerint folyamatosan oda kell figyelni a helyi kerékpárutak állapotára, illetve azért a bringa- és bringásbarát Győrben vannak még kisebb, hiányzó összekötő szakaszok. „Pár száz méteres összekötő szakaszokról van szó, ezek további segítséget jelentenének a győri kerékpárosoknak, akár egy következő uniós vagy állami forrásból megvalósuló projekt keretében ezek is elkészülhetnek” – emelte ki Tömböly Tamás.

Fotó: Vig Norbert

Az önkormányzat, amely a most zárult kerékpárút fejlesztési projektet bonyolította, továbbra is nyitott arra, hogy a jövőben újabb bringás fejlesztések készüljenek. Ezekhez folyamatosan keresik a különböző pályázati lehetőségeket.

Kapcsolódó témák: #fejlesztések | #Győr | #kerékpározás |