Bombasiker a balettesten, parádé a premieren

P. Csapucha Adrienn Fotó: Marcali Gábor
2023.10.28. 11:15

Volt oka az ünneplésre a Győri Balettnak péntek este. A társulat az évekkel korábban bemutatott, ám most szinte teljesen új köntösbe öltöztetett darabját, A skarlát betűt mutatta be. Nem is akárhogyan, olyan elementáris erővel és szakmai maximalizmussal söpört végig a produkció a táncszerető publikumon, hogy az előadás végén felrobbant a nézőtér. Ráadásul a premier napján talált gazdára az Audi Hungaria által alapított Minőségi Táncművészetért Díj, melyet ebben az esztendőben Luigi Ianonne érdemelt ki.

A színház- és irodalom szeretők számára nem ismeretlen a házasságtörő Hester Prynne története, ám balettszínpadon elsőként a győri társulat mutatta be a megindító drámát. Akkor Velekei László egy vízióból építette fel a koreográfiát, melyet hat évvel később, új zenei elemek felhasználásával 2023-ban ismét műsorára tűzött az együttes. „Különleges megfogalmazás a miénk, hiszen a darab eleje a filmből építkezik, és minden más ami igazából történik az a regényre reflektál. Most új zenéket emeltem be, így például Mozart Requiem-jét ami megfogott majd félbetört” – fogalmazott a főpróbák egyikén a direktor.

Teltek a napok és véglegesen összeállt a szuperprodukció, melyben nem 100, hanem 200%-on teljesít a társulat a színpadon, erről pedig pénteken a közönség is megbizonyosodhatott. A koreográfia kifogástalan, nemzetközi színvonalú, ahogy a táncosok teljesítménye is, hogy a látványról és zenei hatásról már ne is beszéljünk. Az ember újra és újra át szeretné élni az élményt, ez A skarlát betű valami egészen új kulturális katarzist kínál mint elődje, pedig már az is magasra tette a mércét.

De nem csak ezért volt különleges az október 27-ei premier, ezen az esten talált gazdára ugyanis az Audi Hungaria által 2014-ben alapított Minőségi Táncművészetért Díj. A négykarikás vállalat 25 éve elkötelezett támogatója és főszponzora a társulatnak, az elismerésről minden évben egy háromtagú, szakmai kuratórium dönt.

A többi között erről is beszélt az ünnepi eseményen Németh Kinga, az Audi Hungaria személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja. „A Győri Balett táncművészei minden egyes előadásukkal elkápráztatják a közönséget: nem csupán tehetségük teszi őket kivételes társulattá, hanem a balett iránti szenvedélyük, a művészet irányában tanúsított alázatuk is. Inspiráló, ahogyan évadról évadra megújul a társulat, lépést tartva világunk rendkívül gyors változásaival – ahogy munkatársaink is folyamatosan fejlődnek, új utakra lépnek karrierútjuk során” – kezdte beszédét a cég képviselője. Németh Kinga hozzátette, immár több mint két évtizede vallják közösen a Győri Balettal hogy „a minőség összeköt”!

2023-ban a díjat Luigi Ianonne kapta. A társulat művésze 2000-ben kezdte meg tánctanulmányait a Spazio Danza-nál, majd 2009 és 2013 között ösztöndíjasként a Balletto di Toscana iskolájában indult a pályafutása. 2014 áprilisától júliusáig a Firenzei Operaház MaggioDanza társulatánál is színpadra lépett, a fordulópontot pedig a következő esztendő hozta, hiszen 2015-től oszlopos tagja a győri együttesnek. A mostani nem az első elismerése, hiszen 2018-ban az Ezüst Babér-díjat és a Kardirex-díjat is kiérdemelte. Apropó Kardirex-díj, szombaton este ez a kitüntetés is ismét gazdára talál A skarlát betű újabb nagy sikerű bemutatóján, melyről természetesen a Győr+ Média is beszámol majd.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid