Ki a legjobb anyanyelvből?

Bolyai Csapatverseny az egyetemen

J. Kovács Andrea Fotó: Ács Tamás
2022.11.25. 20:57

Izgatott kisdiákok gyülekeztek a Széchenyi Egyetem könyvtárában péntek délután, ahol a Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny országos döntőjét rendezték meg 3-8. osztályosoknak.

Hirdetés

A 2004-ben életre hívott versenyt eredetileg matematikából hirdették meg, majd a megmérettetést kiterjesztették a magyar nyelv és irodalom tantárgyra is. A vetélkedő a csapatszellemre épít, illetve ezt erősíti a gyermekekben, akiknek egyezségre kell jutniuk a feladatok megosztásában és a megoldások eldöntésében. A Bolyai verseny szellemiségéhez hozzátartozik az érzelmi intelligencia erősítése, hiszen a sikert, de a balsikert is közösen kell megélni, feldolgozni a csapattársakkal.

A rendezvénynek nem véletlenül a Széchenyi Egyetem a házigazdája. Dr. Konczosné dr. Szombathelyi Márta egyetemi tanár portálunknak azt mondta: „Nagy örömmel fogadunk általános és középiskolásokat és kapcsoljuk be őket sokféle tehetségprogramunkba. A magyar nyelv az egyetemnek is szívügye, éppúgy, mint névadónknak, Széchenyi Istvánnak is az volt. A gyerekek szeretnek versenyezni, a csapatban pedig van egyfajta húzóerő és azok is bátrabbak, akik egyénileg nem mernének elindulni.”

Hujber Julianna közoktatási koordinátor, a program megyei szervezője arról számolt be, hogy a Bolyai népszerű a tanulók körében, évről évre többen jelentkeznek rá. A verseny célja az együttműködés segítése, a közös gondolkodás fejlesztése. A gyerekek csapatban dolgoznak, mindenki más taktikával érkezik. Vannak akik felosztják egymás között a feladatokat, mások együtt mennek rajtuk végig.

Jónéhány győri iskola képviseltette magát az írásbeli döntőn, a legtöbb csapat a Kazinczy Gimnáziumból érkezett. A ma legjobb eredményt elérők decemberben Budapesten a szóbeli döntőn folytatják a versengést, ahol egyben az eredményhirdetésen és a díjkiosztó gálán is részt vehetnek. 

Galéria: Ács Tamás

Hirdetés