Hirdetés
Egészséges életmód

Bodyart mozgásforma a testi és lelki megújulásért

Fotó: Marcali Gábor
Tóth Vivien
2021.03.21. 19:38

A mindennapi stressz nemcsak a lelkünkre hat ki, de a testünket is megbetegítheti. A bodyart mozgásforma minden korosztály számára ajánlott, aki szeretne testileg, lelkileg és szellemileg felfrissülni, miközben feszes izomzatot érhetünk el általa. Jármai Anitával beszélgettünk, aki Győrben oktató, és a járvány alatt is megmozgatja a képernyő előtt az embereket ezzel az innovatív mozgásformával.

Hirdetés

Mit takar a bodyart mozgásforma, miben tér el a hétköznapi edzéstől?

A BODYART® tréning mozgásanyagát tekintve a jógából veszi a fő elemeit, melyekhez a gyógytornából, illetve a japán Do-In-ból ismert mozgásformákat is rendel. Mindehhez légzéstechnikát kapcsol, ezáltal biztosítva a teljes összhangot edzés és relaxáció együttes hatása között.

A statikus és dinamikus elemek mellett tartalmaz nyújtó és lazító gyakorlatokat is, így egy tréningen belül hat a testünkre, és gyengülésre hajlamos izmainkra is.

Ezzel az edzésformával fejlődik az erő, hajlékonyság, állóképesség, kitartás és egyensúlyérzék, valamint türelmet és tudatosságot tanít.

Kinek ajánlanád az edzéseket?

Igazából bárkinek, kortól, nemtől függetlenül. Lényegében felér egy gerinctréninggel, amire azt szoktam mondani, hogy mindenkinek receptre írnám fel. Robert Steinbacher, a kidolgozója a saját nagymamáján tesztelte, miközben alkotta a koncepciót, ezt azt hiszem, mindent elmond róla.

Az is elkezdheti a bodyartot, aki még sohasem jógázott?

Mindig fokozatosan tanítjuk a bodyartot, hogy ugyanazt az órát egy kezdő és egy haladó is élvezni tudja. Többféle válfaja létezik, a dinamikusabb, a nyújtósabb gyakorlat, van, ami áramlósabb és a kötőszövetekre hat, illetve van, ami az izomláncokra helyezi a hangsúlyt. Léteznek kimondottan kismamáknak szóló gyakorlatok is, illetve szülés utáni regenerálódást segítő mozgáselemek.

Nem elvárt, hogy valaki gyakorlott legyen a jógában, mivel a bodyart sokkal inkább funkcionális tréning, mint spirituális. Jelentősen merít azonban a jóga gyakorlataiból.

Ha valaki pluszkilóktól szeretne megszabadulni, vagy testépítési célokat tűzött ki maga elé, számára is megfelelő a bodyart?

Az edzés tartalmaz erőt fejlesztő gyakorlatokat is, melyek egyensúlyban vannak a nyújtó, lazító, illetve meditatív elemekkel is. A szó szoros értelmében vett testépítésre nem alkalmas, de feszes és rugalmas izomzat elérésére tökéletes.

Kizáró ok van, ami akadályozza az edzéseket?

Véleményem szerint a mozgás gyógyszer, azonban ha valaki betegségben szenved, konzultáljon az orvosával előtte. Kifejezetten kismamáknak is létezik koncepció, amit az első 12 hétben azoknak ajánlunk, akik előtte is végezték a bodyart tréninget. Én a várandósságom alatt végig ezt a mozgásformát űztem, és szülés után is így szereztem vissza a régi alakomat. Asztmásoknak is kifejezetten ajánlják, mivel edzés hatására nő az állóképességük, és javulnak a légzési funkciók. Fontos, hogy speciális esetben lévő vendég jelezze az állapotát az oktatónak.

A pandémia ideje alatt online tartasz órát. Hogy zajlik egy ilyen edzés, és hány fő csatlakozhat hozzá?

Nyár óta a saját honlapunkon érhetőek el az edzéseink, 20-60 perces intervallumban. 24 órás, heti vagy havi hozzáférés váltása lehetséges, amit kényelmesen, bankkártyával tudnak a vendégek fizetni. Órarend szerint általában szerdán és péntek este jövünk az új bodyart tréningekkel, amelyhez ha valaki nem tud csatlakozni, másnap is megteheti. Az edzéseket aznap vagy előző este rögzítem, emellett az előfizetőinkkel zárt közösségben tartjuk a kapcsolatot, illetve rövid magyarázó videókat biztosítunk nekik a minőségi mozgás érdekében. Ebben a formában lényegében megszűntek a létszám- és a földrajzi korlátok.

Kapcsolódó témák: #egészség | #életmód | #sport |
Hirdetés