Hirdetés

Biztonságos és eredményes kertészkedés öntözéssel

Nagykutasi Viktor
2020.08.10. 19:26

Az idei nyár nagyon kevés csapadékot hozott. Az év eddigi időszakáig rendkívül csapadékszegény az időjárás hazánkban, csak kizárólag a természetes csapadékra hagyatkozva nem lehet biztonságos és eredményes kertészkedést folytatni, az öntözésnek rendkívül nagy szerep jutott a mezőgazdaságban is.

Hirdetés

A kertészkedők gyakran fordulnak tanácsért az öntözéssel kapcsolatban a szakemberekhez. Kevés vagy sok vízzel locsoljunk? Melyek a legjobb öntözési technikák? Milyen gyakran adjunk vizet a növényeknek? Nagykutasi Viktor, kertész, szakíró tanácsaival eredményes kertészkedés lehet az eredmény.

Nem kell egy kifejlett növényt naponta locsolgatni, elég heti kétszer inkább bőségesen belocsolni. Ne feledjük, inkább ritkábban, de nagyobb vízadaggal öntözzünk, így a növények nem állnak nedves, párás környezetben, és a gombás fertőzések is kevésbé jelennek meg. A víz szépen leszivárog, és a növény a gyökereivel megy utána, így ellenállóbb lesz a növényünk.

Hirdetés

A dézsában, cserépben, balkonládában nevelt növényeinket úgy érdemes öntözni, hogy ha a földfelszínt száraznak érezzük ujjunk érintésével, akkor kell locsolni. Lehet, hogy ez naponta, vagy 2-3 naponta lesz esedékes, de mindig csak akkor adjunk nekik vizet, ha a föld felszíne száraz.

Ha egy növényt sokat öntözünk, ne feledjünk el a locsolóvízbe tápoldatot tenni, minden 3-4 öntözésnél ezt megtehetjük, főleg az edényben nevelt növényeink hálálják ezt meg.

Ha lombtrágyát vagy tápoldatot készítünk, akkor a legjobb, ha N P K mellett még számos mikro- és makroelemet is tartalmaz a tápoldat. Aki teljesen bioban gondolkodik, azoknak a csalánléből készült tápoldatos beöntözést javaslom.

Amiről még nem esett szó, azok az öntözési technikák:

– A legjobb, legvíztakarékosabb módszer a csepegtető öntözés, de figyelni kell rá, ha több éven át használjuk, azaz egy adott helyre csepeg a víz, ott a talaj megtömörödik, levegőtlenné válik. Gazdaboltban számos fajtája kapható, akár egy 2 méter magasba emelt hordóra is csatlakoztathatók.

– A legősibb módszer a barázdázás, árasztásos öntözés. Ez a legnagyobb vízigényű, és ha belegondolunk, ez utánozza legjobban a ma lehulló csapadékainkat, ritkán esik, de akkor nagyon sok. Sövények locsolására a legjobb, de ha a fa tányérjába juttatjuk a vizet, akkor is így járunk el.

– A szórófejes, azaz esőztető öntözéssel mindent, a növény teljes felületét locsoljuk. Érdemes egy esőmérőt alátenni, hogy tudjuk mennyi vizet tudunk vele kijuttatni.

Az automata locsolórendszernél a földbe süllyesztett szórófejek egy elektromos jel megadásával kiemelkednek, és megindul az öntözés. Itt is arra figyeljünk, hogy amikor öntözünk, lehetőleg a kora reggeli órákban tegyük, és ne vigyük túlzásba. Legjobb heti 3-4 alkalomra beállítani.

Ha naponta locsolunk, számoljunk a gombás fertőzések megjelenésére és a kalapos gombák jelenlétére is, mely főleg a gyepfelületeken jellemző.

Folyamatosan figyelni kell az időjárást és a növények kondícióját, hogy az értékes öntözővizet a legjobb eredménnyel tudjuk felhasználni. Csak akkor locsoljunk, ha szüksége van a növénynek a vízre, mert a túl kevés és a túl sok víz is problémát okozhat.

Ötlet: A tujáknál vizet és tápanyagot is adjunk a növényeknek a permetszer mellé. Ha tudunk, alakítsunk ki tányért vagy árkot a növények tövénél, és ebbe legalább hetente engedjünk 60-80 liter vizet a 3-4 méteres növény esetén.

Jó tudni:
A homoktalaj könnyebben átnedvesíthető, de gyorsabban kiszárad; a vályog és az agyagos talaj átnedvesítéséhez több öntözővíz szükséges, de ez tovább tárolja a vizet.
A vizet mindig a növény gyökeréhez és nem a leveles hajtásaira kell önteni. A levelek öntözése, különösen napsütéses időben, súlyos perzselést okozhat.
Kapcsolódó témák: #Kertbarát | #szabadidő |
likeold
a fb oldalunkat