Bizakodóan tekint Forgács Péter a következő évadra

Fotó: Marcali Gábor
Némedi-Tóth Zsófia
2020.06.17. 11:18

A Győr+ Rádió vendége volt Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, aki elmesélte, hogy a járvány a Győri Nemzeti Színház életét is felborította.

Elmondta, az elején náluk is kapkodás volt, ám idővel a színészek kitaláltak különféle jeleneteket, szituációkat, amelyeket online el tudtak játszani. Ez számukra is egy hatalmas megpróbáltatást jelentett.

„Van nálunk egy olyan specifikus helyzet, – ezt talán kevesen is tudják – hogy a színészeknek nálunk nincsen alapfizetése. Tehát vállalkozásban vannak. Az a nagy probléma hogy a talán Győri Nemzeti Színház az, ahol a színész akkor kap pénzt, ha játszik, vagy ha próbál. Emiatt különösen drámai volt a helyzet. De dr. Dézsi Csaba András polgármester adott egy nagyon lovagias támogatást a színészeknek, aminek nagyon örülünk” – magyarázta Forgács Péter.

Ellenben a színészek körében nem alakult ki nagyobbfajta pánik, viszont a bizonytalanság miatt nem csak az előadások, hanem még a próbák időpontja is kérdéses.

„Mindig változik minden, állandóan toljuk az időpontokat. Most úgy néz ki, hogy augusztus elején elkezdhetünk próbálni, és ha minden rendben lesz, akkor szeptembertől azok az előadások kerülnek színre, ahogy azt terveztük” – tette hozzá az igazgató. A jelenlegi helyzet szerint tehát a következő évadra augusztusban kezdik meg a próbákat, amit nem csak a művészek várnak már, hanem a közönség is, hiszen nagyon sokan érdeklődnek a győri darabok után. Többen vissza se váltották a bérleteiket, bízva abban, hogy minél előbb sor kerül egy újabb előadásra.

Az elmaradt előadásokra az online jegyek visszafizetését az Interticket Kft. már elindította, illetve a pénztárban vásárolt jegyek árát is visszakaphatják a nézők, június 26-ig keddtől-péntekig 9-15 óráig a színház épületében, akik eddig korábban ezt nem igényelték.

Forgács Péter nagyon szépen köszöni azoknak a nézőknek, akik nem váltották vissza a jegyüket, és ezzel csatlakoztak a „ne váltsd vissza a jegyet” szolidaritási akcióhoz. Az elmaradt bérletes előadások egy részét tehát megpróbálják még e hónap végén bepótolni, továbbá ezeket augusztusban szeretnék folytatni.

A nagy érdeklődésnek köszönhetően örömmel jelentette be Forgács Péter, hogy már augusztusban elindul a 2020/21-es évadra a jegyek és bérletek értékesítése.

Az új évadban is remek darabok kerülnek színpadra, többek között a Trianon emlékére a Bánk bán, illetve természetesen visszatérő előadások is lesznek, mint például a nagy népszerűségnek örvendő Primadonnák. Végezetül azt is elárulta, hogy még egy-két évadot biztosan a mostani Győri Nemzeti Színház épületében fognak játszani.

A legfrissebb információkért kattintsanak a Győri Nemzeti Színház honlapjára.

Rádiós szerkesztők: Nagy Roland és Orosz Sándor