Hirdetés
Koronavírus

Egy csoport bezárt, de az óvoda nyitva van

Illusztráció: Pixabay
Kárpát/Havassy
2020.09.16. 15:12

A ménfőcsanaki óvodában pozitív lett a koronavírus tesztje egy kisgyereknek, ezért a csoport működését felfüggesztették.

Hirdetés

Ennek ellenére az óvoda tovább fogadja a gyerekeket, ezt mondta a Győr+ Híradójának dr. Pergel Elza. A szociális területért és az egészségügyért is felelős alpolgármester hozzátette, a többi intézményben nincs coviddal fertőzött.

A győri óvodákban és a bölcsődékben hétfőtől már szigorúbb protokoll lépett életbe, ez többek között azt jelenti, hogy a szülők csak az intézmény bejáratáig kísérhetik el a gyerekeket.

Hirdetés

Kárpát Zsolt szerkesztő-riporter készített interjút dr. Pergel Elzával, amelyből most mi is idézünk:

„Mindig optimistán nyilatkozom, mert azt tapasztalom, hogy Győrben nagy a fegyelem – kezdte az alpolgármester asszony. „Ennek köszönhetően nem voltak látványosan kiugró megbetegedéseink és ez igaz az intézményeinkre is. Szeptemberben tehát a megszokott rendben kezdték meg működésüket a győri óvodák és bölcsődék. Azonban a koronavírus terjedése miatt szükségesek a szigorítások, és még ennek ellenére is megjelenhet a covid akár a gyerekeknél, akár az intézményben dolgozóknál.

Dr. Pergel Elza arról is beszélt, hogy az intézményekben – akárcsak tavasszal – most is nagy figyelmet fordítanak a kézmosásra, a higiéniás előírásokat, javaslatokat maximálisan betartják. A tapasztalatok szerint az óvodások szülei is fegyelmezettek, elfogadják a szigorításokat.

„A bölcsődések esetében fontos, hogy a szülők ott lehessenek a picikkel a beszoktatás idején, s erre most is lehetőség van. Az óvodákban viszont most nincs beszoktatás, ebben kérjük a szülők megértését” – folytatta az alpolgármester. „A szülők maszkban és lábvédőben léphetnek be a bölcsődébe és minden higiénés előírást be kell tartaniuk. Szerencsére az idő is jó, így egyelőre a beszoktatás nagy része még az udvarra, a szabadtérre korlátozódik. Ahogy beköszönt az igazi ősz, természetesen a csoportokba is bemehetnek majd a gyermekekkel, itt majd időeltolással igyekszünk a védekezésre odafigyelni” – ez a gyakorlatban annyit jelenthet majd, hogy ha több gyermeknek van szüksége a beszoktatásra, akkor az első 8 órakor érkezik, a következő 9 órakor és így tovább.

TV szerkesztő: Kárpát Zsolt

Az óvodákban megszüntettük azokat a rendezvényeket, ahol külsős előadások vagy előadók jönnének, illetve az épületet plusz foglalkozásra mások nem vehetik igénybe” – hangsúlyozta dr. Pergel Elza.

Adja magát a kérdés, hogy a szülők mi alapján döntsék el, hogy az esetlegesen tüsszögő, orrot fújó, krákogó gyermeket elengedjék vagy inkább otthon tartsák?

„Nagyon fontos, hogy nem kell pánikot kelteni! Az őszbe fordultunk, reggel hűvös van, napközben meleg az idő. Előfordulhat nátha, torokfájás, köhögés. Legyünk alaposak, figyeljük a tüneteket, s ha azok nem egy sima náthára emlékeztetnek, esetleg hőemelkedés is van, akkor ne vigyük közösségbe a kicsiket.

„A kisebb tünetek minden ősszel előfordulnak, ezeket most is a helyén kezelik a dolgozók, erre kérjük a hozzátartozókat is. Ha a szülők telefonhívást kapnak az intézményből, akkor kérjük, lehetőség szerint mielőbb érkezzenek meg az anyukák, apukák a beteg picikért. Ez az egyén és a közösség érdeke is! Kérjük, higgyünk és bízzunk a pedagógusok tapasztalatában!” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Kapcsolódó témák: #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat