Beszélő maszkok

Fotó: Pixabay
Némedi- Tóth Zsófia
2020.10.04. 18:37

A maszk már a mindennapos életünk részévé vált. Kötelező a boltokban, a tömegközlekedési eszközökön, a hivatalokban, szinte hozzánk nőtt.

A maszkkal elsősorban nem saját magunkat, hanem az embertársainkat is védjük, azonban a kommunikáció során a hang terjedését jelentős mértékben befolyásolja, a szájról olvasást pedig egyenesen gátolja. Ugyanis miközben beszélünk mással vagy másokkal, akarva-akaratlanul is rápillantunk a szájára. Nem beszélve a nagyothallókról, akik többnyire szájról olvasással egészítik ki a beszédértést. Én is közepesen halláscsökkent vagyok. Szükségünk van a szájról olvasásra a beszéd maximális megértéséhez. Ez viszont most lehetetlenné vált.

Nekünk eddig is százszázalékosan kellett koncentrálnunk a beszélgető partnerünkre, tudniillik hogyha valamit nem értünk, a szövegkörnyezetből kell kitalálnunk, rájönnünk, mire gondolt a másik fél, ha már nem szeretnénk többször visszakérdezni. Ezért is fordul elő, hogy a válaszunk nem egyből érkezik, mert fejben gyorsan össze kell raknunk a történetet még egyszer, és csak utána tudunk reagálni. Pontosan ezért a nagy koncentrációigény miatt van az, hogy a hallássérültek nem tudnak egyszerre több dolog felé figyelni. Például ha valakivel telefonálunk, miközben egy másik ember személyesen szól hozzánk, szinte kizárt, hogy egyszerre felfogjuk, ki mit akar.

A jelenlegi helyzetben ennek a fókuszálásnak a duplájára van szükségünk ahhoz, hogy megértsük a kommunikáló partnerünket. A visszakérdezés és a megismétlés szinte hiábavaló, ha már az elején elveszítettük a fonalat, csekély esély van arra, hogy megértsük a társunk teljes mondandóját. Ezért az egész társalgás során most kétszer annyira kell figyelnünk a másikra.

Az interneten ugyan már látni olyan maszkokat, melyek a szájrésznél átlátszóak, ez a mi esetünkben nagy részben hozzájárulna a szájról olvasáshoz, ezáltal a beszéd megértéséhez. Ez egy jó ötlet, azonban nem várható el, hogy mindenki ilyet hordjon, így marad a fokozott koncentráció és a visszakérdezés, reménykedve abban, hogy megismétlik a kért szövegrészt.

Kapcsolódó témák: #Szemszög |