Kertbarát

Beköszönt az ősz a kiskertekbe

Nagykutasi Viktor
2021.10.03. 18:53

Az ősz beköszöntével a kiskertekben még számos munka akad, amelyeket érdemes időben elvégezni.

A liliomok ültetésének és átültetésének az időszaka van. Az ültetőgödör mindig kétszer olyan mély legyen, mint a hagyma magassága. A liliom nagyon szereti az érett komposztföldet, ha kötött a talajunk, érdemes homokkal vagy tőzeggel meglazítani.

Fotó: Pixabay

Lassan kezdődik a tavaszi hagymások ültetésének az időszaka is. Ügyeljünk rá, hogy frissen trágyázott talajba ne kerüljenek, mert az akár a pusztulásukat is okozhatja. A hagymások inkább a laza szerkezetű, melegebb talajokat kedvelik. Ültetést követően a talajt 1-2 cm vastagon érett komposztfölddel takarjuk. A hagymásokat legjobb 5-10-es csoportba ültetni, mert így virágzáskor sokkal tetszetősebbek, és átültetni, kiszedni is könnyebb őket. A nárciszoknál 13-15 cm a hagymák közti távolság, míg a tulipánoknál 10-12 cm, a jácintokat szintén 15 cm-re ültessük egymástól.

A tavasszal és nyáron virágzó évelőinket most tudjuk tőosztással szaporítani, ennek a legjobb eszköze az ásóvilla, amivel a gyökérzet sérülése nélkül kiemelhetjük a tövet, amit azután szét tudunk választani.

Az évelő virágágyásokból lassan szedjük ki a hézagpótló egynyáriakat és az elszáradt, elvirágzott növényi részeket is távolítsuk el, mert ezek a gombás fertőzések forrásai lesznek.

Az elvirágzott kardvirág hagymáit lassan szedjük fel, a legjobb az ásóvilla használata. A gyökerekre és a gumókra tapadó földet távolítsuk el, a hagyma felett a szárat 10 centiméterrel távolítsuk el. A kiszedett hagymákat száraz, szellős helyen szárítsuk meg. Szárítást követően a pici sarjhagymákat válasszuk le és ezeket külön tároljuk – ezekből 1-2 év nevelés után fogunk virágzó példányokat kapni.

Figyeljünk oda a meztelen csigákra, mert még erősen károsítanak, főleg a most virágzó növényeinket támadják meg. Ellenük még mindig a leghatékonyabban a sörcsapdák kihelyezésével tudunk védekezni.

Fotó: Pixino

Sajnos az ősz is eléggé száraz, ezért a frissen ültetett növényeket, de a fiatal örökzöldeket is rendszeresen locsoljuk.

Most van az ideje a kert cserjéinek, örökzöldjeinek pótlására, telepítésére.

Ültetésnél mindig vegyük figyelembe az elültetett növény növekedési erejét és a kifejlett méretét, főleg a magasságát, ezzel nagyon sok későbbi problémától tudjuk megkímélni magunkat.

A kertben nyaraló szobanövényeink és fagyérzékeny növényeink betelepítését is kezdjük meg. De mielőtt bevisszük őket, ellenőrizzük, nincs-e rajtuk kártevő vagy kórokozó, mert ezek növényvédelmét még a szabadban el kell végezni.

A szobanövényeink locsolását, tápanyag-utánpótlását a nappalok rövidülésével arányosan csökkentsük.

Kapcsolódó témák: #Kertbarát | #ősz |