Bejelentette választási programját dr. Dézsi Csaba András

Mireider Máté Fotó: O. Jakócs Péter
2024.04.12. 10:45

Ikonikus helyszínen, a felújított Kálóczy téri csónakházban jelentette be választási programját Győr polgármestere, dr. Dézsi Csaba András. A városvezető a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjeit is megnevezte az eseményen. Huszonnégy pontos programja a város számos területére kiterjed.

Április 12-én, pénteken délelőtt dr. Dézsi Csaba András, Győr jelenlegi polgármestere bejelentette választási programját. A 24 pontból álló terv az itt élők érdekeit képviselve, az ő véleményüket meghallgatva készült el – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A 24 pont tartalmát hosszan, közel másfél órán át, részletesen is ismertette is dr. Dézsi Csaba András. A programpontokat az alábbiakban ismertetjük a teljesség igénye nélkül. A lista nem teljes, és ahogy azt a polgármester is megjegyezte, néhány helyen még pontosításra szorul:

 1. Közlekedés I. – Utak
  Több mint 50 út, lakóutca, járda, kerékpárút, gyalogátkelő kiviteli tervét készítették elő. Öt éven belül minden minden járdát kijavítanak, felújítanak a városban. Jelzőlámpás gyalogátkelőket létesítenek több helyen. A 82-es új, bevezető szakaszának megépítése is terv. A Pápai út teljes hosszában kerékpárutat építenek ki.
 2. Közlekedés II. – Parkolás
  Az elmúlt 4 évben 3 parkolóházat adtak át, és közel 1000 parkolóhelyet létesítettek. Minden városrészben fejleszteni fogják a parkolóhálózatot, ingyenes vagy kedvezményes lehetőségekkel. Parkolóházat terveznek a Rába partjára, a tűzoltósággal szembeni területre, a mostani felületek megtartásával. Mélygarázst terveznek a Honvéd liget és Batthányi tér alá. P+R parkolókat létesítenek a külső városrészekbe. Marcalvárosban ingyenesen használható parkolólemezeket építenek.
 3. Közlekedés III. – Közösségi közlekedés fejlesztése
  A MÁV-ot akár hatósági úton is, de köteleznék arra, hogy lifteket építsen a győri vasútállomás peronjaihoz. Az elővárosi kötöttpályás közlekedés (azaz az elővárosi vasút) kiépítését megkezdik, a MÁV-val felülbíráltatják a mostani, nem működő győri vasútállomások helyzetét (pl. Ménfőcsanak).
 4. Közlekedés IV. – Hidak és felüljárók
  Folytatódik a munka az Ipar utca meghosszabbításaként tervezett Mosoni-Duna híd ügyében. A Kálvária út végén a korábbi “Repülő híd” helyére gyalogos-kerékpáros hidat terveznek. Győrszentivánon folytatják a Felüljáró utca felújítását. Felújítják a vidéki pályaudvar és a belváros közötti aluljárót, a marcalvárosi aluljáró szintén felújításra vár.
 5. Közbiztonság I. – Közterületi járőrök, kamerarendszerek
  2020 előtt Győr a bűnelkövetések számát tekintve a legveszélyesebb városok közé tartozott Magyarországon. A Városrendészet létrehozása megfordította ezt a tendenciát. A terv szerint fokozzák a járőrök jelenlétét, a kamerarendszert fejlesztik, az illegális hulladék lerakóira külön figyelmet fordítanak a jövőben. A nagyobb parkok felügyeletére parkőröket állítanak munkába.
 6. Közbiztonság II. – Közvilágítás, okosváros
  Fejlesztik az éjszakai világítást, a gyalogátkelők megvilágítását, a város teljes területén folytatják a LED-esítést. Az E.on-nal együttműködve folytatják a közvilágítás korszerűsítését. Több napelemes okospadot helyeznek ki a jövőben.
 7. Biztonságos és sokoldalú iparfejlesztés – Ipari Park 2. projekt
  2020-ban betelt a Győri Ipari Park. Az Ipari Park 2-re 10 milliárd forintot kapott a város a kormánytól, a teljes foglalkoztatottság megőrzése a városban kiemelt szerepet kap. A közelben élő lakosság védelme érdekében széles erdősávok telepítése szerepel a programban. Külön programpont, hogy nem engednek olyan üzemet az Ipari Park területére, ami egészségkárosító hatású lehet Győr lakosságára vagy környezetére nézve. Rendszeres légszennyezettség- és talajvízszennyezettség-méréseket végeznek az ipari területek környezetében.
 8. Intenzív városrehabilitáció
  Felújítják a Spartacus-csónakházat, olyan közösségi teret alakítva ki ezzel, mely minden győri számára elérhető lesz. Éttermet és kulturális teret alakítanak ki a Vaskakas Tavernában. Alkotóteret kapnak a Magyar Ispitában a művészek, felújítják a II. János Pál teret a színház előtt. Folytatódik az újvárosi felújítási program is.
 9. Szociálpolitika
  A város megduplázza a demensellátási tevékenységét, két nyugdíjas-garzonház megnyitását tervezik, bővítik az előtakarékos lakáspályázatokat, a felújításra szoruló bérlakásállományt rendbe teszik, folytatódik az önkormányzati bérlakások átadása.
 10. Közművesítés, vízelvezés-fejlesztés
  Sáráson elkezdték a munkálatokat, befejezik a teljes városrészben a víz bevezetését, és a csatornahálózatot. Az érintett területeken a szennyvíz- és csapadékvíz-hálózat szétválasztásának tervezése, mielőbbi elindítása.
 11. Élményfürdő
  A jelenlegi állapot a korábban megörökölt terveknek köszönhető. A volt Cziráky-medence és a korábbi öltöző területét leválasztják a fürdőtől, és közösségi térré alakítják, az élményfürdő többi része tovább üzemel.
 12. Kultúra, közművelődés
  Elkezdik az új kulturális városközpont fejlesztési munkálatait. Ismét lesz helytörténeti kiállítás, tovább támogatják a kulturális intézményeket és fesztiválokat a városban.
 13. Mozdulj Győr! – Sport
  Kiemelten támogatják a sportolókat és az egyesületeket, megteremtik a közösségi kajakozás lehetőséget a Győri Vízisport Centrumban. Nemzetközi versenyre alkalmas lőteret építenek, és közösségi sportprogramot hirdetnek “Mozdulj, Győr!” címmel.
 14. Környezetvédelem
  Befejezik a marcalvárosi Kiserdő védetté nyilvánítását, a teljes városra kiterjedő légszennyezettségi térképet készítenek, és ha kell, egészségügyi akciótervet is létrehoznak ennek alapján. A civil szervezetekkel való együttműködést is erősítik ezen a területen. Hazánkban Győr használja a legtöbb geotermikus energiát, ezt a tendenciát továbbra is tartani kívánják.
 15. Egészségügy
  Felújítják a belvárosi háziorvosi rendelőket, folytatódnak az “Egészségpiac” rendezvények minden városrészben, a termálfürdő melletti gyógyászati központban biztosítják a fizikoterápiás ellátásokat. A háziorvosokat továbbra is támogatják a rezsiköltségekben.
 16. Szabadidő és parkok
  Felújítják a Erzsébet ligeti KRESZ-parkot, rekortán futópályát alakítanak ki a Batthyányi parkban. Minden kültéri focipályára rekortán borítást terveznek. Folytatódik a nyilvános WC-k telepítése a parkokba. Győrszentivánon ministrandot építenek, és egy fedett uszoda is tervben van.
 17. Vízpartok és szabadstrandok
  Rendbeteszik az Aranypart I. és II. teljes területét, a Kovalter szabadstrandjának terve kész van, így ennek a munkálatai is elkezdődhetnek.
 18. Iskolák, óvodák, bölcsődék
  Ismét megnyitják a gyárvárosi bölcsődét, felújítják az iskolai ebédlőket, minden óvodában és bölcsődében átvizsgálják a kültéri játékokat, ha szükséges, azokat fel is újítják.
 19. Egyetem és felsőoktatás
  A Széchenyi István Egyetemmel közösen felújítják a Zrínyi utcai, korábbi kórház épületeit, ezek a területek új funkciókat is kapnak a szociális és egészségügyi ellátásban. Állatvédelmi tanszék kialakítását kezdeményezik az egyetemen.
 20. Civil közösségek erősítése
  Közösségi házat hoznának létre Marcalvárosban, a fiatalokat és az időseket is bevonnák a döntéshozatali folyamatokba. A polgármester kiemelte: Győrnek saját, fiataloknak szóló fesztiválja lesz a jövőben.
 21. Kertvárosi területek fejlesztése
  Közlekedési lehetőségek javítása a kertvárosi részekben a közvilágítással együtt.
 22. Esélyegyenlőségi Program
  A megfelelő civil szervezetekkel együttműködve továbbra is feltárják az esélyegyenlőségi problémákat, azok megoldására akciótervet dolgoznak ki. A vasútállomás és az aluljárók akadálymentesítése kiemelt figyelmet kap, akárcsak a közösségi közlekedés és a közösségi terek akadálymentesítése.
 23. Köztisztaság
  Tovább növelik a hulladékgyűjtők és a kutya-WC-k számát a városban, a szelektív hulladékgyűjtők környékét kamerarendszerekkel fejlesztik, az illegális hulladéklerakás felderítése is külön programpontként szerepel.
 24. Állatvédelem
  Tovább erősítik az állatvédelmi törekvéseket és képviseletet, minden évben jelentős összeget különítenek el erre a célra, és folytatódik a kutyafuttató-építési program a városban.

A program részletezése mellett a polgármester ismertette a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjeit az egyes kerületekben.

– Az 1-es kerületben (Pinnyéd, Újváros) Szeles Szabolcs
– a 2-esben (Belváros egy része, Újváros, Sziget városrészek, Révfalu egy része) dr. Fekete Dávid
– a 3-as kerületben (Belváros, Révfalu) Antal Imre
– a 4-es kerületben (Bácsa) Fűzy András
– az 5-ösben (Nádorváros, Rabkert, Góré-dűlő) dr. Dézsi Csaba András
– a 6-os kerületben (Gyárváros, Likócs, Kertváros) Huszár Gábor
– a 7-es kerületben (Adyváros, Jancsifalu egy része) Boncsarovszky Péter
– a 8-as kerületben (Adyváros, Marcalváros I.) Kovács Tamás
– a 9-esben (Marcalváros, Adyváros) Borsi Róbert
– a 10-es kerületben (Marcalváros II.) dr. Nagy Richárd
– a 11-esben (Szabadhegy keleti része, Jancsifalu) Prédlné Németh Margit
– a 12-esben (Szabadhegy nyugati része, Kismegyer) Diligens Tibor
– a 13-asban (Győrszentiván) Burján Dávid
– a 14-esben (Csanak, Marcalváros) dr. Laczkovits-Takács Tímea
– a 15-ösben (Gyirmót, Ménfő, Marcalváros) Szabó Jenő indul.

A választókerületek változásairól ebben a cikkünkben számoltunk be:

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos