Hirdetés
Mókusmajom csemeték és lámacsikók

Bébibumm az állatkertben!

Fotó: Marcali Gábor
Zoljánszky Alexandra
2020.05.16. 10:18

Jól indult a múlt hétvége a Xantus János Állatkertben, végre megérkezhettek a látogatók a hetek óta zárva tartó parkba: csak a pénteki nyitónapon mintegy ötszáz érdeklődő sétált és barátkozott a régi-új ismerősökkel. A szemfülesek egészen kicsi állatokat is felfedezhettek, jó néhányan születtek ugyanis az elmúlt hetekben.

Hirdetés

Mi egy borúsabb napon érkeztünk, hogy lencsevégre kaphassuk az új jövevényeket. Kiderült, ez nem lesz olyan egyszerű, mert például a majmok fázósak, így inkább a házukban töltik a napot. A hasuknak azonban nem tudtak ellenállni, nekünk pedig kapóra jött a délutáni uzsonnaidő.

A csuklyásmajom-csapat tagjai sípoló harsogással ugrándoztak ki a kifutójukba, hogy aztán az összes pogácsadarabot a szájukba és a kezükbe tömjék, amit csak elértek – mindezt természetesen egyszerre. Így tudtuk lefotózni a két csemetét is, akik anyák napján születtek, két anyától.

Hirdetés

A gondozóik csak nyaksálnak hívják őket, hiszen nagyjából öt hónapos korukig anyjuk hátán utaznak mindenhová.

Így tesz a néhány hetes mókusmajom-csemete is a szomszédos kifutóban, anyja hátáról szemlélte az izgalmat, amit az elemózsia érkezése okozott. Tíz fürge és válogatós mókusmajom ugrott elő egyszerre a benti búvóhelyről: az uborkát, a répát és a karfiolt nem találták érdekesnek, annál inkább a tál alján sorakozó almát és banánt, amit szépen kiszemezgettek a halomból.

Nagy esemény történt nemrégiben az állatkert talán legenergiatakarékosabb családjánál is: Lajos, a lajhárlány újra egy utódot hozott világra. Őt sajnos nem sikerült megpillantanunk, nem az a kimondottan fotózkodós típus, mint a szomszédban lakó majmok.

Gyarapodott a lámák, pampanyulak, vízidisznók és nagy marák kifutójának létszáma is: két lámacsikó is született a közelmúltban, és apró pampanyulak is rejtőzködnek üregeikben.

Kiss Aliz, az állatkert szóvivője elmondta, egy átlagos hétvégén napi kétezer vendég fordul meg náluk, a nyitás napján ötszázan érkeztek. A pénztár előtt kulturált a sorban állás, sokan online-belépőt vesznek, vagy a jegyautomatánál vásárolnak. Fegyelmezettséget tapasztaltak a látogatók részéről, a csimpánzoknál pedig nagy örömöt, amikor meglátták a nézelődő gyerekeket és felnőtteket.

Kattintson galériánkra, Marcali Gábor fotóival!

Korábbi cikkünk a témában:

Kapcsolódó témák: #család | #szabadidő | #Xantus János Állatkert |
likeold
a fb oldalunkat