Bartók-tavasz Győrben is

Fotó: MekliZ Fotó
Németh Boglárka
2022.04.25. 20:40

Győrben is lesznek programok idén a Bartók-tavasz rendezvénysorozat keretein belül. Tavaly a koronavírus járvány miatt az online térben tartották az esemény előadásait, köztük táncművészeti produkciókat, valamint fergeteges koncerteket. Ekkor az egész világ felfigyelhetett a nem mindennapi kezdeményezésre, amely a megújulás évszakát fűszerezi meg a művészetekkel.

A győri programsorozat hétfő este a Győri Balett GisL című előadásával kezdődött, előtte azonban sajtótájékoztatót tartottak a Győri Nemzeti Színház csillár szintjén. “A tavasz Győrbe érkezett” – így kezdte beszédét dr. Dézsi Csaba András, polgármester. “Nagyon fontos az, hogy a magas szintű kultúra úgy jelenik meg egy vidéki városban, hogy már évtizedek óta jelen van, ugyanakkor meg tudja magát mutatni más vidéki városokban és mi is láthatunk olyan előadásokat, amik nemcsak a saját, már jól ismert művészeinktől szólnak a számunkra, hanem más, fővárosi  és vidéki városok művészeit is megismerhetjük– emelte ki a városvezető, aki hozzátette, Győr méltó és kiváló helyszíne ennek a fesztiválnak is. 

A megnyitón Káel Csaba, a MÜPA Budapest vezérigazgatója is részt vett, aki korábban három produkciót is rendezett a Győri Nemzeti Színházban. “A meteorológiai tavasz már megérkezett, de mi a kulturális tavaszt szerettük volna elhozni. Ebben az évszakban van napsütés, zápor, mi azt próbáltuk megszervezni, hogy minél több napsütés legyen ezen az ünnepen” – hangsúlyozta a vezérigazgató, aki arról is beszélt, miért lett Bartók-tavasz a Művészeti Hetek neve. “Bartók Béla olyan örökséget, olyan zenei remekművet hagyott ránk, amit állandóan frissíteni kell, kezelni kell, megmutatni a következő generációnak, hogy át tudjuk adni az üzeneteit és transzformálni tudjuk ezeket a korunk művészetére , hiszen így tudjuk élő formában átadni az utánunk következőknek.” Káel Csaba Arról is beszélt, hogy a fellépők között kiemelkedő a Győri Balett (amelynek budapesti otthona a MÜPA), továbbá a Győri Filharmonikus Zenekar is. 

A Bartók-tavasznak a Győri Nemzeti Színház ad otthont. Az intézmény igazgatója Bakos-Kiss Gábor, nagyon örül annak, hogy egy ilyen nagyívű fesztivál helyszíne lehet a győri teátrum. “Szélesre szerettem volna tárni a Győri Nemzeti Színház kapuit, mert azt gondolom, hogy Győrnek egy olyan csodálatos közönsége van, amely szenvedélyesen szereti a művészetet és a színházat” – fejtette ki az igazgató.

Velekei László, a Győri Balett igazgatója a GisL című produkció kapcsán elmondta, hogy nagyon köszöni azt, hogy a város befogadta a BartókTavaszt. “A GisL-ben egyszerre van a jelen az innováció és a tradíció, egy kicsit filmes, de mégis romantikus. Talán reflektál a jelenünkre, hogy annyira felgyorsult minden, hogy annyira dinamikussá vált minden, de a művészetünk segít, hogy megtaláljuk azokat az értékeket és érzelmeket, amelyek miatt jó embernek lenni és jó színházba jönni.”– mondta el Velekei László, aki arról is beszélt ,hogy a Győri Balett megálmodójának temetése  a mai napon volt, ami miatt a társulatnak most nehezebb lesz színpadra állni, de mindent beleadnak,, hiszen Markó Iván is így akarná.

A ma esti GisL táncosai  a legendás művészért balettoztak, az előadást az ő emlékének ajánlották. 
Győrben a Bartók-tavaszt tehát a Győri Balett GisL-je nyitja, de különleges produkcióval érkezik a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is. Az amerikai BANDALOOP társulatot világszerte a vertikális tánc úttörőiként emlegetik: táncoltak már ódon várfalakon, nagyvárosok hipermodern felhőkarcolóinak üvegfelületein vagy épp a természetben, meredek sziklákon – április 29-én és 30-án pedig a győri épületeket hódítják meg.

Az Olimpiai Sportparkban áll színpadra a tízszeres Grammy-díjas kubai jazztrombitás, Arturo Sandoval, ugyanitt ad koncertet Szergej Krilov világhírű hegedűművész, valamint Ramón Vargas, a mexikói sztártenor, aki a Győri Filharmonikus Zenekar kíséretében Puccini, Verdi és Rossini legszebb áriáival készül lenyűgözni a magyar közönséget.

Április 29-én és 30-án a Ritmo Pikniknek köszönhetően a népzenével fűszerezett jazzsztenderdek és sanzonok, az oláh cigány zenei motívumok, a jamaicai eredetű ska, sőt a délszláv népi muzsika világába is belekóstolhat a győri közönség a város közterein. 

Galéria: MekliZ Fotó

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #Bartók-tavasz | #híradó | #rendezvénysorozat |