Barokk bál

Barokk varázslat huszonnyolcadszor

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2020.02.09. 08:23

A győri báli szezon egyik legkülönlegesebb eseménye a Barokk Bál, amelyet 28. alkalommal rendeztek meg február 8-án. A nem mindennapi élményt nyújtó farsangi bálon barokk és rokokó ruhákba öltözött vendégek, korabeli muzsika fogadta a résztvevőket.

Az est a XVII–XVIII. századi zenék és táncok jegyében zajlott, a táncmester a kontratáncok világába vezette be a bálozókat. A vendégeket korabeli barokk menüsor, játékos időutazás várta szombaton este.

Dr. Somogyi Tivadar és felesége állandó résztvevői a bálnak

A résztvevő bálozókat megérintette a barokk kor varázsa, hiszen egész éjszaka korabeli zene szólt a Musica Historica, hazánk egyik legnagyszerűbb régizene együttese előadásában. Természetesen itt nem a koncerttermek barokk muzsikájára kell gondolni, hanem arra a vidám és vérpezsdítő zenére, amire hajdanán is táncoltak a bálokon. A vendégeket a ceremóniamester jelentette be a már egybegyűlteknek, az ajtónállók, a jelmezbe öltözött pincérek, a jósnő, a pantomim-és sziluettvágó művész, az operaénekesek mind-mind olyan fontos szereplők, akik segítettek a hajdani bálok hangulatának felidézésében.

Lenyűgözőek a korabeli ruhák, álarcok

Az est folyamán többször vezetett Kovács Gábor táncmester humorral és jókedvvel átszőtt tánctanulást, ahol a bálozók kipróbálhatták azokat a barokk korban közkedvelt vidám kör- és sortáncokat, amiket egyébként csak a filmeken láthatunk. Éjfélkor sor került a krampampuli felszolgálására, a jövő titkait a jósnő fedte fel.

A bált Hajtó Péter, társadalmi kapcsolatokért felelős tanácsnok köszöntötte.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid
Fotó: O. Jakócs Péter