Hirdetés
Programok

Balett kiállítással indult a táncfesztivál

Fotó: Németh Boglárka
Németh Boglárka
2022.06.13. 13:55

Tánctörténeti kiállítással kezdődött meg Győrben a 17. Magyar Táncfesztivál, a 7. Gyermek Táncfesztivál és az első Győri Balett Mini Fesztivál. A Múzeumházban délelőtt volt a megnyitó, melyen a Széchenyi István Egyetem Művészeti karának növendéke fuvolázott, akit mestere kísért zongorán.

Hirdetés

Nagyon nagy öröm, hogy ennyien eljöttek: ennyi fiatal és szépkorú is érdeklődik a rendezvény iránt. A kiállítás fókuszában a XVIII-XIX. századi magyar tánctörténet áll, arról kapunk sok-sok érdekes információt, hogy hogyan érkezett meg Nyugat-Európából hazánkba a magyar balettművészet.”– mondta el a Győr Plusz Médiának Kara Zsuzsanna, balettművész, magántáncos, balettmester, koreográfus – asszisztens, a Győri Balett Örökös Tagja. 

A kiállítást követően egy konferencia keretein belül előadást tartott többek között Vojtek Miklós, aki a magyar balett kezdetének történetéről, valamint Kassa és Pozsony tánctörténeti emlékeiről beszélt. Thierry Jaquemet, aki az olasz balett technika hatásait vizsgálta. Dóka Krisztina, aki a székely táncokról tartott előadást. Gara Márk, aki az első magyar balerina Aranyváry Emília életét mutatta be az érdeklődőknek és Major Rita is, aki a szellemi hátteret szemléltette, azaz, hogy miként hatott a balett a magyar kultúrára.

A konferencia a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jött létre, melynek alelnöke Kiss János, Kossuth-díjas balettművész, koreográfus a Győri Balett egykori igazgatója, aki személyesen is részt vett az eseményen. 

Korábban a témában:

Kapcsolódó témák: #Győr | #Táncfesztivál |
Hirdetés