Hirdetés

Babakocsis felvonulással indult a Születés Hete Fesztivál

Fotók: Ács Tamás
Szabó Csilla
2020.09.06. 15:59

Látványos babakocsis felvonulással nyílt meg vasárnap délelőtt a belvárosban az I. Győri Születés Hete Fesztivál. Az egy héten át - szeptember 6-12 között - tartó, sokszínű programokat felvonultató rendezvénysorozat célja, hogy a párkapcsolattal, fogantatással, várandóssággal, szüléssel, gyermekágyas időszakkal, kisgyermekgondozással kapcsolatban hiteles információkat adjon az érdeklődőknek, népszerűsítse a témához kapcsolatos klubokat, foglalkozásokat, intézményeket és szolgáltatásokat.

Hirdetés

A Győr Gyárvárosi Baba-Mama Egyesület kezdeményezésére szervezett I. Győri Születés Hete Fesztivál vasárnap délelőtti megnyitóját követően 23 helyszínen 119 programmal várja a kisgyermekes családokat. Hidvégi-Vas Éva szervező fontosnak tartja a városunkban található sokszínű rendezvények „kihangosítását” és azok bemutatását, amelyek a családdá válással, várandóssággal, szüléssel, születéssel, gyermekágyas időszakkal és babákkal foglalkoznak.

Gyönyörű nyár végi délelőttön indultak belvárosi körsétára a babakocsival érkező kisgyermekes családok. Megható volt látni, hogy többségében apukák tolták gyermeküket végig a Megyeháza térről indulva a Baross úton át, a Jedlik utca érintésével a Káptalandombra, majd a Generációk Háza volt a végállomás, ahol hivatalosan is megnyitotta a város polgármestere, dr. Dézsi Csaba András az egyhetes, hagyományteremtő céllal szervezett fesztivált.

Vidám és színes forgataggá vált a több száz résztvevővel induló családok alkotta séta, feldíszített babakocsik, bennük gyönyörű kisgyermekek, kezükben színes lufival. A menet élén Mini Kovi, a város legfiatalabb dj-jének apró keverőpulttal is felszerelt hangosítójából szólt a zene, Kovács-Veszprémi Viktória és a dj apuka, Zsolt 8 hónapos kisfia már mondhatni születése után édesapja nyomdokába lépve szolgáltatta a számokat ahhoz a rögtönzött Király utcai bemutatóhoz is, ahol anyukák tartottak – hátukon babahordozóban ülő gyermekeikkel – táncbemutatót. A nem mindennapi látványt nagy tapssal díjazták a járókelők éppúgy, mint a teraszokon ülő városiak vagy turisták, miközben a büszke édesapák telefonjaikkal fényképeket vagy videókat készítettek a párjukról és gyermekük első nyilvános fellépéséről.

„A gyermekek jelentik a jövőnket” – mondta a városvezető. „Amikor Győr hosszú távú terveit készítjük, tisztában kell lennünk azzal, hogy azt már nekik fogjuk megépíteni. Jó érzés itt lenni és látni, hogy a családok fontosnak tartják a közösség erejét, a civil kezdeményezés is rámutat a gyermekvállalás fontosságára. Kétgyermekes apaként és már a negyedik unokát váró nagypapaként tudom, hogy az élet nagyon megváltozik egy kisbaba érkezésével, de a megszületett gyermekek annyi élményt adnak a pároknak, családoknak, ami nélkül szegényebb lenne az élet. Biztatok minden lányt, hogy merjenek mielőbb gyermeket vállalni, a családdá válás csodáját éljék meg minél többen. Ahogy mondják, a gyermek fiatalon tart, én már tapasztalatból és orvosként azt is hozzáteszem, az unokázás még inkább” – tette hozzá a megnyitón dr. Dézsi Csaba András, aki a rendezvény fővédnöke is egyben.

Bokkon Viktória szervező elmondta, a programokon a részvétel ingyenes, amellyel lehetőséget kínálnak arra, hogy akár kismamaként, anyukaként, akár gyermekekkel együtt az egész család vehessen részt a rendezvényeken. Az érdeklődők a fesztivál Facebook oldalán tájékozódhatnak a hét eseményeiről. A megnyitó után a Mesélő Jelek Babajelbeszéd Program zenebölcsi foglalkozását tartották, de volt arcfestés gyerekeknek, valamint érzékenyítő játékokkal várt mindenkit a Győr-Moson-Sopron Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház.

Már a nyitónapon sokan érkeztek Győrből és a környező településekről, Bedő Kinga Győrújbarátról jött 5 hónapos kisfiával és férjével, nagyon jó kezdeményezésnek tartják a fesztivált, rendszeresen járnak a győri programokra, most a zenebölcsis foglalkozást is kipróbálják majd, és az adyvárosi tónál rendezendő Ringatón is ott lesznek.

A ménfőcsanaki Máté Zsuzsanna és Gidai Zsolt hároméves ikerpár szülőjeként tavaly is jelen voltak több programon, idén már egyik testvérük és a baráti társaságuk is velük tartott a kisgyermekeikkel. Rendszeres látogatói a helyi kerekítő és mondókázó klubnak, Lurkó Kuckónak és nagyon szeretik a Sziget-kék szervezésében tartott Hangraforgó koncerteket is. A bőnyi Vajda Renáta egy csodásan feldíszített babakocsiban tolta gyermekét, mint elárulta, 11 évet vártak a gyermekáldásra, ünnepelnek ezen a felvonuláson, amely a négy hónapos kislány első programja is egyben. A keresztmama és a barátnője segítségével készült az ifjú hölgy „járműve”, de több szülő is hasonlóan gondolkodott, indulás előtt saját készítésű színes rajzokkal, táblákkal, virágfüzérekkel díszítették a babakocsikat.

Tekintse meg az eseményen készült képgalériát is!

Kapcsolódó témák: #család | #Győr | #Születés Hete Fesztivál |
Hirdetés