Hirdetés
Koronavírus

Az otthoni gyógyulást segítik a szakápolók

Fotó: Marcali Gábor
Szabó Csilla
2020.05.06. 18:33

Nőtt a vizitek száma az otthoni szakápolásban dolgozóknál, mivel a koronavírus-járvány miatt a kórházi osztálykiürítésekkel jelentős számú, még szakellátásra szoruló beteget engedtek haza. Most egyik napról a másikra többen gyógyulnak a saját lakóhelyükön. Az egészségügyi ellátásban május 4-től bevezetett változtatások az otthoni szakápolók munkáját nem befolyásolja.

Hirdetés

A Harris Egészségügyi Szolgálat 1996 óta nyújt otthoni szakápolási szolgáltatást a megye településeinek közel 90 százalékán. A beteg otthonában vagy tartózkodási helyén nyújtott egészségügyi tevékenység az egészségbiztosítás keretében díjmentesen vehető igénybe, ha a beteg egészségi állapota miatt a háziorvos a szolgáltatást elrendeli.

Friesz Anna, a szolgálat szakmai vezetője mutatta be az otthoni szakápolást, amellyel a beteg otthoni környezetben, személyre szabottan, humánus és szakszerű ápolásban részesül. Ezzel az ellátási formával a kórházi kezelések száma csökkenthető, illetve a bennfekvés időtartama lerövidíthető.

Hirdetés

A munkatársak kvalifikált szakápolók, gyógytornászok, fizioterápiás asszisztensek, akik kijárnak azokhoz a betegekhez, akiknek szondatáplálásra, katétercserére van szüksége, végeznek tartós fájdalomcsillapítást, intravénás folyadékpótlást, sztómagondozást, sebkezelést, gyógytornát, fizioterápiát.

2011 óta a hospice gondozás is beletartozik tevékenységi körünkbe, amely a hosszú lefolyású, halálhoz vezető betegségben szenvedő ember testi, lelki ápolását, gondozását, szenvedéseinek enyhítését és emberi méltóságának haláláig való megőrzését jelenti.

Fotó: Marcali Gábor

A vírushelyzet miatt a kórházi osztálykiürítésekkel jelentős számú, még szakellátásra szoruló beteget engedtek haza, így most többen gyógyulnak a saját lakóhelyükön. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma március 16-án elrendelte a sürgős szükségnek megfelelő ellátás végzését, amelynek értelmében a szakdolgozók megfelelő óvintézkedések mellett csak azokat a betegeket láthatják el, akiknek az ellátás hiányában az egészségi állapotukban bekövetkezne olyan változás, amelynek következtében közvetlen életveszélybe kerülnének, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvednének.

A járvány az otthoni szakápolás rendszerét is kihívások elé állította. A humánerőforrás egy kisebb része átmenetileg kiesett – mivel 65 évnél idősebbek csak saját felelősségükre dolgozhatnak -, ugyanakkor nagyon sok beteg szorul szakápolásra, a szolgáltatást nyújtó szakdolgozók túlterheltek.

„Azt tapasztaljuk, hogy az otthoni szakápolás most különösen felértékelődött. Az államtitkárságunk felé elküldtük az eljárásrendet, ami alapján jelenleg dolgozunk, várjuk a ránk vonatkozó szabályozást a következő időszakra” – tette hozzá a szakmai vezető, aki elmondta azt is, a gyógytornászoknak most kevesebb a munkája, amelynek egyik oka a műtétek elhalasztása, másrészt a „sürgős szükség” rendelet értelmében csak kórházi ellátásban részesült betegeknek rendelhető el a gyógytorna a súlyos egészségkárosodás kivédésére.

Fotó: Marcali Gábor

Hozzáette, az interneten sokféle gyógytornát találhatunk, amelyek elsősorban az életmóddal kapcsolatos mozgás elsajátítását segítik otthoni környezetben. Az online gyógytorna azoknál a betegeknél is szóba jöhet, akiknél már volt előzetesen gyógytornász, megtanulták a gyakorlatokat és ezt tudják ismételni. Sajnos az idősek nem mindig tudják teljes mértékben elsajátítani a helyes technikát. A friss traumás sérüléseknél, vagy valamilyen agyi történés után a gyógytornász személyes jelenléte nagyon fontos, ők állítják fel a pontos kezelési tervet, a gyakorlatok személyre szabottak. Például agyvérzésen átesett beteg járásfejlesztésénél elengedhetetlen a személyes kontakt, sokszor maguk a gyógytornászok a „mankók”.

„Természetesen gyógytornászaink tartják a kapcsolatot online és telefonon azokkal a betegekkel, akiknek a gyógytornáját a rendelkezések miatt le kellett állítani, vagy ahol a beteg kérte a szolgáltatás felfüggesztését a járvány miatt” – tette hozzá Friesz Anna.

A szakápolók munkájához most elengedhetetlenek a védőeszközök. A járvány kezdetekor a maszkok, fertőtlenítőszerek beszerzése nagy nehézségekbe ütközött. Jelenleg is a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott vizitdíjukból fizetik a védőfelszereléseket.

Munkánkhoz nagy segítség, hogy az A&P Kft.-től adományba kaptunk 30 darab, saját gyártású CE minősítésű arcpajzsot. Az adományozó cég az általuk gyártott termékekből származó profitot a koronavírus elleni védekezés támogatására fordítja” – mondta Friesz Anna.

Adomány az otthoni szakápolásnak

A vizitek alkalmával a professzionális minőségű könnyen fertőtleníthető arcpajzsok használata védi a szakápolókat és a betegek biztonságérzetét is növeli, Nem párásodik be a légzéstől, egyszerre védi a szemet és a szájat, a cseppfertőzést is megakadályozza, hiszen elsődleges szempont a munkájuk során, hogy vigyázzanak magukra és ezáltal másokra is.

Kapcsolódó témák: #egészségügy | #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat