Az összetartozás ruhája

Győr+
2023.06.04. 08:10

A győri Németh Hajnal Aurora, a népviselet napja nagykövete és a Magyar Viseletért Díj tulajdonosa június 4-ére, a Nemzeti Összetartozás napjára egy különleges ruhát és hozzá ékszert álmodott meg.

Aranyszálakkal kötöm össze az elszakadt magyar embereket, magyar területeket és a magyar hímzésmintákat egy fehér textilen. A fehér anyag a tiszta lappal újrakezdés szimbóluma, olyan traumafeldolgozás, ahol nem a tragikus érzés dominál, hanem az összetartozás. Az arany szín az emelkedett és magasztos témát jelképezi, és a láthatatlan, de közben mégis látható szálakat, amik örökké összekötnek minden magyart.” – fogalmazott Németh Hajnal Aurora.

Az alkotó kapott hímzésmintákat történetekkel a világ minden tájáról és ő maga is gyűjtötte Magyarország, Erdély, Felvidék, Délvidék, Őrvidék, Kárpátalja területéről, majd felrajzolta őket a ruhára. „Szeretném, ha ez a ruha összekötne minden magyart, bárhol él a világban, s az összetartozást fejezné ki, hogy egy a kultúránk, egy a gyökerünk, és hiába vagyunk messze, mégis a magyar népi kultúra fontos nekünk.”

A ruha bemutatója június 4-én 11.30-kor lesz Sokorópátkán, a Sokoró Kapuja ünnepségen.

Kapcsolódó témák: #Győr | #Nemzeti Összetartozás Napja |