Az összefogás emlékkilométerei

Venesz Klaudia
2024.06.28. 20:17

Minden idők legnagyobb árhullámával kellett szembenézni a lakosságnak 2013 júniusában. Abban az évben több csapást is mért ránk az időjárás: a márciusi, a régiónkat teljesen megbénító havazás után csapadékos nyárelő köszöntött be a folyók vízgyűjtő területén, ami óriási árvízhez vezetett.

A gyors reagálásnak és az összefogásnak köszönhetően nem követelt emberéletet a levonuló árhullám. Több mint kétezer katona és az otthonaikat védő civil küzdött a természeti elemekkel és az emberfeletti teljesítménynek köszönhetően sikerült medrében tartani a Mosoni-Dunát és a Rábát.

A Zöldár 2013 – Összefogás Emlékfutás ennek a küzdelemnek állít emléket, melyre nem versenyként, hanem inkább kihívásként tekintenek a szervezők. A Honvédség árvízi védekezésben részt vevő alakulatai mellett a versenyre az érintett szigetközi falvak, a megyei társszervek (katasztrófavédelem és rendőrkapitányságok), civilek (kormányhivatal, vízügy) és oktatási intézmények kaptak meghívást, mellyel éltek is a mindennapjaikat bőségesen kitöltő feladataik mellett is.

Az emlékfutást június 28-án rendezték meg. A vállalkozó szellemű hivatásosok és civilek tizedik alkalommal álltak rajthoz az Aranyparton, hogy megtegyék a mintegy harminc kilométeres távot. A váltófutás útvonala Győrzámoly irányába haladt azokon a töltéskoronákon, ahol tizenegy évvel ezelőtt komoly erőpróbával néztek szembe a katonák és más segítők. Matyi Tibor Mihály ezredes, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka elmondta, hogy 46 csapat jelentkezett a megmérettetésre. „A Magyar Honvédség alakulatai mellett a megyei társszervek és a védekezésben részt vevő települések is indítottak csapatot. Egy csapat 7 főből áll, de természetesen lehet kevesebb is, ilyenkor értelemszerűen hosszabb táv jut egy-egy főre. Illetve mindig van egyéni induló, vagy olyan, aki hosszabb távokat vállal.” A váltópontokra autóbuszokkal szállították a futókat és a táv mellett a hőséggel is számolni kellett az indulóknak. „A védőitalt minden esetben biztosítjuk és a kalóriapótlásról is gondoskodunk. A Zöldár Emlékfutás nem verseny, inkább egy jó hangulatú „bulifutás”, persze a csapatok egy része az előző évi eredményeiket szeretné megdönteni. Azt gondolom, a futás az egyik legalapvetőbb mozgásforma, egy jó futócipő kell hozzá és némi elszántság, ez pedig a jelenlévőkben megvan” – zárta gondolatait az ezredes.

A befutók emlékérmet kaptak és megvendégelték őket a klasszikus katonaebéddel, gulyással és pogácsával. A Zöldár Futás legfőbb üzenetként az összefogás erejét hordozza, ennek állított emléket a mintegy 500 fős rendezvény.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt