Hirdetés

Kara Zsuzsanna: az itthonlét ajándék

Földvári Gabriella
2020.03.26. 12:11

Kara Zsuzsanna balettművésznek is egyik pillanatról a másikra változott meg az élete a korona vírus miatt hozott intézkedések nyomán. A folyamatosan pörgő, jövő-menő család most fegyelmezetten otthon tartózkodik és teszi a dolgát.

Hirdetés

Három gyermekeddel vagy otthon, úgy, hogy az iskolai oktatás távoktatásban folyik, te pedig nem mehetsz be a próbaterembe. Milyen stratégai szerint élitek meg ezeket a napokat?

Van egy napirend, amihez tartjuk magunkat. Tanulás, mozgás, zenélés és közös időtöltés. A gyerekek az első naptól felnőttek a faladathoz, alkalmazkodnak az új helyzethez. Az online oktatás kapcsán eddig csak pozitív tapasztalataim vannak. Az ikrek, Virág és Zalán a Gárdonyiba járnak, a Krétán keresztül és a különböző Messenger-csoportokban zajlik a tanítás. A tanárok reggel 7-től este 8-ig a gyerekek rendelkezésére állnak, segítik őket a feladatok megoldásában, tanácsot adnak, ha nem értenek valamit. Az ikrek a Kazinczy nyolc osztályos gimnáziumába felvételeztek és éppen a „karantén” első napján tudtuk meg, hogy mindkettőjüket felvették. Máté, a nagyfiam pedig érettségire készül, szintén a Kazinczy gimnáziumban tanul. Az érettségi tételek kidolgozásán fáradozik, amihez Skype-on kap segítséget. Egyébként a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi karára adta be jelentkezését.

Hirdetés

Hogyan oldjátok meg a mozgást, hiszen mindnyájatok napi rutinja az edzés.

Egyrészt vannak az online tornaórák. A testnevelés tanár küldi a YouTube-linket a gyerekeknek, ők pedig fotózzák, hogyan teljesítik a feladatot, küldik a képeket a pedagógusnak. Így már több „kisötöst” is begyűjtöttünk. A judo edzést is hasonlóan tartjuk. Máté futni jár. Szerencsére Vámosszabadiban, a szántóföldek mellett lakunk, erre nem nagyon jár senki, így ki tudunk mozdulni egy-egy sétára. A teraszunk is alkalmas helyszíne a szabadtéri mozgásnak.

Mivel töltitek együtt a szabadidőt?

Amikor mindenki végzett a feladatával, csocsózunk, kártyázunk, társasozunk, beszélgetünk. Nem unatkozunk. Az itthonlét ajándék számomra a három gyerekemmel, ritka és furcsa szituáció, hogy így együtt, itthon vagyunk.

Ezek szerint felelős állampolgárként tényleg otthon maradtok.

Abszolút. Én vasárnap ültem autóba, anyukám szülinapjára vittem virágot és saját készítésű tortát, de csak az ajtaja elé tettem le. Sajnos nem ölelhettük meg egymást, de most mindennél fontosabb, hogy egészséges maradjon. Szigorúak vagyunk, nem engedjük kimenni az utcára, minden nap hívjuk, ha szüksége van valamire, viszünk neki.

A Giselle című darabbal készült a Győri Balett és Lajkó Félix a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitányára, amely április 3-án lett volna.

Már majdnem teljesen kész volt az előadás, az utolsó simítások voltak hátra Lakó Félixel, de a vírus mindent felülírt. Rengeteg feladat áll a társulat előtt, készülnünk, gyakorolnunk kellene, de nem tudjuk megoldani, hogy együtt dolgozzunk a balett teremben. A Győri Balett rajongóinak azonban érdemes követnie a facebook oldalunkat, ahol rengeteg tartalommal készülünk számukra, többek között kis videókon mutatjuk, hogyan tartjuk magunkat formában otthon.

Kapcsolódó témák: #Győri Balett | #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat