Oktatás és higiénés előírások

Az idősek védelmében

Fotó: Marcali Gábor
Szabó Csilla
2020.04.20. 05:25

A győri Egyesített Egészségügyi Szociális Intézményben (EESZI) a koronavírus-járvány idején fokozottan figyelnek az idős emberekre, hiszen ők koruknál fogva különösen veszélyeztetettek. Legtöbbjük valamilyen krónikus betegségben szenved és immunrendszerük is nehezebben birkózik meg a fertőzéssel, így kiemelten vigyázni kell arra, hogy elkerüljék a megbetegedést.

Kányai Róbert igazgató elmondta, az EESZI bentlakásos otthonaiban 232, a két átmeneti gondozóházban 43 időst látnak el. Március 8-tól látogatási, március 15-től kijárási tilalom van érvényben.

Fotó: Marcali Gábor

Új beköltözőt sem fogadnak, a megüresedett férőhelyeket nem töltik be. Az intézményben minden intézkedést megtesznek, hogy a lakók biztonságát és egészségi állapotát megőrizzék.

Az idősek védelmében az intézmény számára előírt higiénés előírásokban is további szigorítás történt.

A munkatársak számára folyamatos a járványhelyzet során alkalmazandó eljárásrend oktatása és a megszerzett szakmai ismeretek frissítése, bővítése, valamint a bentlakó idősek figyelmét is felhívták a személyes higiéné fokozott betartására. Valamennyi helyiséget, felületet – különösen a közösségi tereket, a vizesblokkokat, a gyakran használt felületeket (kilincs, kapaszkodó, székek, stb.) – a szigorított előírásoknak megfelelően fertőtlenítik a dolgozók, és mindezek ellenőrzése is folyamatos az intézményben kinevezett járványügyi felelős révén.

Fotó: Marcali Gábor

A védőfelszerelések és a védőeszközök elegendő mennyiségben állnak rendelkezésre az intézményben, a saját beszerzések mellett a fenntartó önkormányzattól is folyamatos segítséget kapnak (szájmaszk, védőkesztyű, védőszemüveg, felülettisztító és fertőtlenítőszerek), továbbá felajánlások révén is érkeztek varrott és sebészi maszkok. Jótékonysági adományozásból gyümölcsöt és édességet is kaptak az idősek és az ápoló személyzet, a bentlakók vitamindús étkeztetésére is kiemelt figyelmet fordítanak.

Kányai Róbert kitért arra is, hogy az intézmény minden bentlakásos idősek otthonában és átmeneti gondozóházában a koronavírus-járvány okozta helyzethez – különös tekintettel a megelőzési feladatokra – igazították az intézményben az infekciókontrollt, az EESZI által kidolgozott izolációs tervben előírtak alapján megfelelő mennyiségű izolációs szobát biztosítottak az idősek szükség esetén történő elkülönítésére.

Kapcsolódó témák: #EESZI | #koronavírus |