Az évszázad betegsége: Alzheimer-kór

Győr+ Illusztráció: Pixabay
2023.09.24. 17:15

Az Alzheimer-világnapot 1994-ben indította útjára a Nemzetközi Alzheimer Társaság (ADI) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával, így minden év szeptember 21-én különböző programokkal hívják fel az emberek figyelmét az egyre gyakrabban előforduló betegségre.

Az Alzheimer-kór a 21. század egyik népbetegségének számít, és a várható élettartam kitolódásával arra lehet számítani, hogy az évszázad közepére háromszor annyi, világszerte csaknem 130-150 millió érintett lesz, mint most. Nők körében kétszer annyi a beteg, mint a férfiaknál, ennek egyrészt az az oka, hogy a nők tovább élnek, de a klimax miatti ösztrogénszint-csökkenésnek és még sok egyéb tényezőnek is szerepe van ebben. 

Az Alzheimer-kór tünetei nem jellegzetesek. Enyhébb lefolyásnál az emlékezetkihagyások beszédzavarral, aggódással, szorongással, szomorúsággal, félelemmel, búskomorsággal, életkedv-vesztéssel és visszahúzódással társulnak. Később előtérbe kerül a nagyfokú feledékenység, a gondolkodás zavara. Romlik az ítélő-, a megfigyelő és a koncentrációképesség. Súlyos stádiumban a beteg nemcsak az utcán, hanem a saját lakásában is eltéved. Az emlékezetvesztés olyan fokú is lehet, hogy nem ismeri fel családtagjait, elfelejti nevüket. Személyiségének megváltozása miatt sokszor szinte elviselhetetlen a környezete számára. Ugyanis gyakran a korábban még rutinszerűen elvégzett feladatokat (mosakodás, öltözködés, főzés) sem tudja megoldani, képtelenné válik önmaga ellátására (nem tartja vissza a vizeletet, a székletet), s emiatt otthon kell ápolni. A legsúlyosabb esetekben 24 órás felügyeletet igényelnek.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében? A szív és az erek egészségének megőrzésére tett lépések, így pl. a testsúlycsökkentés, a rendszeres mozgás, a vérnyomás és a koleszterinszint karbantartása hozzájárulhat az Alzheimer-kór megelőzéséhez. Kiemelt fontosságú a szellemi frissesség megőrzése és a társas kapcsolatok megtartása is!

Tájékoztatást adnak a demencia-tanácsadók a 70/451-5498-as, 20/353-3140-es telefonszámokon. Minden hónap első csütörtökén pedig 17-tól a Danubius Hotel Rába Baross termében Alzheimer Cafét tartanak, ahol elismert szakemberek adnak gyakorlati segítséget.

Kapcsolódó témák: #Alzheimer Café | #Győr |