Az év végére kész az új, 2×2 sávos 83-as főút

Zombai-Kovács Ákos Vig Norbert
2023.02.22. 12:51

Jó ütemben, az előzetes tervek szerint épül a Győr és Pápa közötti, új, kétszer kétsávos 83-as számú főút. Erről a fejlesztés egyik kezdeményezője, Kara Ákos országgyűlési képviselő, dr. Dézsi Csaba András Győr polgármestere, valamint a két érintett győri, önkormányzati képviselő számoltak be egy szerdai sajtóeseményen. A fejlesztésbejáráson elhangzott, a több mint 36 kilométeren készülő kétszer kétsávos, fizikai elválasztású főút közel 100 milliárd forint európai uniós forrásból épül és a tervek szerint az év végéig el is készül. A fejlesztésnek köszönhetően gyorsabb és jóval biztonságosabb lesz a közlekedés Győr és Pápa között.

Egy ideje már szinte zökkenőmentesen halad a forgalom az új 83-as főút, győri, bevezető szakaszán. A Malom utcánál és az Új Élet útnál is turbó körforgalom készült, közöttük pedig épül a kétszer kétsávos út, a kerékpárút és a zajvédő fal is több mint 2 kilométer hosszan.

„Magyarország egyik, de a régióban biztosan a legnagyobb útfejlesztése zajlik már hónapok óta, gőzerővel épül Győr és Pápa között a 36 kilométeres, kétszer kétsávos út, ami nagy segítség lesz az autósoknak és minden közlekedő számára. Most a díszburkolattal tervezett felületek, az elválasztó középsziget, a járdaszakaszok, a vízelvezetők, a közvilágítás kiépítése és a kerékpárút kivitelezése zajlik, illetve a zajvédő fal is készül több mint 2000 méter hosszan” – mondta a fejlesztés egyik kezdeményezője, Kara Ákos országgyűlési képviselő.

Győr számára fontos az agglomeráció, így az onnan munkába vagy iskolába érkezők, akik napi szinten is sok ezren vannak. A polgármester szerint az új gyorsforgalmi nagy segítség lesz az egész térség számára. „Győr több mint egy város, ezt már megválasztásomkor is mondtam, sokat jelent nekünk a térség, az agglomeráció, ahova sok győri költözött ki az elmúlt években és egyébként is sokan járnak be dolgozni vagy iskolába a megyeszékhelyre, nekik hatalmas segítség lesz az új út, ami az ígéret szerint még az idén elkészül és szolgálja majd az egész régió lakosságát” – fogalmazott dr. Dézsi Csaba András Győr polgármestere.

Szabó Jenő a fejlesztéssel érintett egyik önkormányzati képviselő jól emlékszik rá, amikor évtizedekkel ezelőtt még várakozás nélkül ki lehetett kanyarodni a főútra, azóta viszont hatalmasra nőtt a forgalom. „Én még emlékszem, amikor az 1990-es években simán át- vagy ki lehetett hajtani a 83-as főútra, aztán egyre többen jártak erre, kerékpárút készült, villanyrendőrt telepítettek, mostanra pedig megérett az idő a kétszer kétsávos út megvalósítására, ami nagy segítség a környéken élők számára is” – hangsúlyozta Szabó Jenő önkormányzati képviselő.

Dr. Laczkovits-Takács Tímea is fontos fejlesztésnek tartja a főút bővítését, azt pedig különösen, hogy a lakott területeket zajvédő fal védi majd a hatalmas forgalom hanghatásaitól.

„Köszönöm a türelmet a ménfőcsanakiaknak, most már közel a beruházás vége, most is látványos munkák zajlanak és külön öröm, hogy a lakott területek mellett, több mint 2 kilométer hosszan, zajvédő fal is készül, ami nyugalmat biztosít majd a hatalmas forgalom zajától. Győr és Pápa között több mint 36 kilométer hosszan épül az új út, közel 100 milliárd forint uniós forrásból. A beruházás a szakemberek szerint most 73 százalékos készültségű, a tervek szerint az év végéig be is fejeződik a munka a 83-as út mentén. A fejlesztésnek hála a jövőben gyorsabb és jóval biztonságosabb lesz a közlekedés a két város között.

Kapcsolódó témák: #Győr | #útfejlesztés |