Az Év felfedezettjei a kreatív technikum diákjai

J. Kovács Andrea Fotó: Győri SZC Sport és Kreatív Technikum/Medve Niki
2024.06.26. 12:18

Tartalmas és sikeres tanévet zárt a Győri SZC Sport és Kreatív Technikum. Diákjaik a Magyar Divat és Design Ügynökség, a Startup Campus, valamint a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum által meghirdetett országos versenyen első helyezést értek el.

A szakképző iskolában idén az élményekre és a projektoktatásra helyezték a hangsúlyt – mondta  Csengeri Mária igazgató. Ennek hatására a gyerekeket sikerült kimozdítani a komfortzónájukból, egymás után születtek a jobbnál jobb ötletek, ráadásul mindezt csapatban, egymást segítve tették. A közös munka pedig fantasztikus eredménnyel zárult, ugyanis divat kategóriában első helyezést értek el a „Kerülj képbe! – Év felfedezettje” pályázaton.

A  – gördeszkás trükkre utaló –, FAKIE nevet viselő csapat tagjai Hoffbauer Virág, Gaál Levente, Kőrösi Csenge. A projektvezető Fehér József oktató, mentoruk a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről Keszeg Anna. Az „Örökség újratöltve –  Tervezz a holnapnak!” című projekt alapjául a Győri Nemzeti Színház oldalán látható Vasarely mozaikot választották, amelyet a deszkás kultúrával ötvöztek a tanulók, beletervezték a 2025. év színeit és a neont, mindezt feldobták egyik társuk break táncával. Hozzá animációt és posztert is készítettek. Hogyan lehet a múltat a jövőbe átvinni, miközben szem előtt tartjuk a fenntarthatóságot? Ezt mutatták be a fiatalok komplex projektjükben, melybe a Sport és Kreatív Technikum minden szakmája –grafikus, mozgókép- és animációkészítő, dekoratőr, nyomdai előkészítő, sport, modell, fotográfus – beleadta tudását.

A győztes csapat jutalma egy szakmai workshopon való részvétel, tablet és vásárlási utalvány.

Csengeri Máriától azt is megtudtuk, hogy a 2024/2025. tanévben is indítanak két éves, érettségire épülő képzést grafikus és mozgókép- és animációkészítő szakon.