Az étel több, mint táplálék

Szarka Zsófi
2020.07.11. 10:21

Illatok, ízek és egyben gondolatok jelennek meg egyszerre, ha belekóstolunk egy islerbe, egy barackos lepénybe vagy egy csokis piskótába.

Egy csokis piskóta sokunknak egy jó kis gyerekkort, menzát idéz, amikor az óvónéninek kivételesen nem kellett noszogatni, hogy együnk. Ezután egy általános sulis étkezést, amikor már kevésbé örültünk ennek a főételnek – főként a fiúk –, hiszen farkaséhesek lettek estére egy piskótaebéd után. Az én kedves emlékem az első születésnapom, amit már ,,nagyszabású” bulival ünnepeltem a barátaimmal. Meghívtam az egész osztályt és hatalmas tortaevést terveztünk, ami egy kis tortadobálásba is torkollott a megmaradt részekből. Innen maradt meg a biztos emlék, hogy az bizony csokis volt sötét málnakrémmel. Erre jobban csak anyukám és a többi anyuka emlékezhet. Az első szelet közben végigpörgött az egész szülinap, aminek már pontosan húsz éve. Az étel ezért jóval több egy étkezésnél, mert a személyes történelmünket írja.

Málnás-csokis piskóta

Bevásárlólista (20 cm-es tortaformához)

  • Piskóta
  • 4 db tojás
  • 2 ek. holland kakaópor
  • 2 púpozott ek. liszt (BL 55)
  • fél mk. só
  • 3 ek. cukor vagy eritrit
  • 1 kk. sütőpor

Málnakrém

  • 300 g málna
  • zselatin
  • 1 ek. cukor
  • 1 kk. porzselatin
  • Csokihab
  • 400 ml habtejszín
  • 50 g olvasztott étcsokoládé
  • 1 kk. cukor

Elkészítés

A tojásokat kettéválasztom. A fehérjét habbá verem, amikor fehéredik, hozzáadok 1 evőkanál cukrot és kemény habbá verem. Ezután egy másik edényben a tojások sárgáját a cukorral, sóval, sütőporral világossárgára keverjük kézi mixerrel. Spatulával hozzákeverem a kakaót és a lisztet, majd óvatosan összeforgatom a fehérjével. Egy sütőpapírt bevizezek és formára vágva kibélelek egy tortaformát vagy bármilyen más formát. Ebbe beletöltöm a szép csokoládés, sűrű masszát és előmelegített sütőben, 170 fokon 50 percig sütöm.

A málnakrémhez a málnát elkeverem a zselatinporral, cukorral és felforralom. Amikor felforrt, rögtön leveszem a tűzről és villával összetöröm a málnát, ami még egyben maradt.
A csokihabhoz a tejszínt habbá verem a kiskanál cukorral és az egyharmadát félreteszem, ezzel vonom majd be a torta külsejét vékonyan. A többit összeforgatom a langyos, olvadt étcsokival.

A piskótát, miután kihűlt, háromfelé vágom és megkenem a málnakrémmel, a csokis habbal. A torta tetejét megkenem a félretett tejszínhabbal, amit díszítek.

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Szarka Zsófi Konyhája |