Az én 99 éves nagymamám

Illusztráció: Pixabay
Zombai-Kovács Ákos
2020.10.03. 15:49

Tizenéves koromból van a legtöbb emlékem róla. Mint minden gyerek, én is imádtam a nyári szüneteket. Semmi gondom nem volt a sulival, de mégis. Jött a június vége és tudtam, mehetek hozzájuk. Lakótelepi gyerekként nagy dolog volt, hogy egy belvárosi bérházban és annak sok izgalmat tartogató udvarán tölthetek néhány hetet. Miközben egyfajta kívánságműsor volt a napi menü, egész nap azt csináltam, illetve csináltunk az unokatesókkal együtt, amit akartunk.

Ő pedig ott volt, és amellett, hogy ellátta édesanyját és férjét, persze minket is kényeztetett, de csak visszafogottan. A nyár fénypontja volt az a néhány hét, amit a Munkácsy utcai vagongyári bérház udvarán tölthettem az egész országból érkezett, hasonló korú gyerekekkel. Akik, ahogy én is, agyszüleiknél nyaraltak. Szerintem ez az időszak meghatározó volt a kapcsolatunkban. Később nagyobb gyerekként, gimnazistaként és egyetemistaként is számíthattam a törődésére és a véleményére, ő pedig amellett, hogy mindig lehetett rá számítani, büszke volt rám, nagyon. Később, amikor már sem édesanyja, sem pedig férje nem volt már közöttünk, elhagyta a vagongyári bérházat, egyedül maradt, elég volt neki egy kis adyvárosi lakás is. Szeretete, törődése azonban nem csökkent, sőt.

Az elmúlt években, miután egyre nehezebben látta el saját magát, egy bentlakásos intézménybe költözött, a Cuha utcába. Egy ideje ott tölti mindennapjait, szakértő felügyelet mellett. Egyre kevesebbet mozog, de elméje teljesen ép, nap mint nap gondol szeretteire és imádkozik értük. Értem is. Lassan felmerül kérdés e sorok olvasói között, hogy kiről is szól ez az írás. Segítek. 1921. szeptember 26-án született Szombathelyen, a középiskolában könyvelői végzettséget szerzett. Egyetlen munkahelye a Magyar Vagon- és Gépgyár volt, itt dolgozott egészen nyugdíjazásáig. Két gyermeke van, három unokája és öt dédunokája született.

Rájuk nagy szeretettel gondol és szívesen veszi, ha bármikor felkeresik vagy felhívják. Teca néni szombaton ünnepelte a születésnapját. A járvány miatt kicsit magányosan, de mégsem. Sok boldogságot kívánok neki, az én 99 éves nagymamámnak. Akire nagyon büszke vagyok!

ZKÁ

Kapcsolódó témák: #Szemszög |