Hirdetés
Advent Győrben

Az első gyertya már emlékeztet a csodára

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2020.11.29. 17:42

Advent első vasárnapján a Széchenyi téren álló adventi koszorún is ég már az első gyertya, amely mindenkit emlékeztet: közeleg a karácsony. A Győri Önkormányzat részéről az első gyertyát Szeles Szabolcs alpolgármester gyújtotta meg.

Hirdetés

Az advent kezdete mindig különleges érzés az emberek szívében, hiszen elkezdődik a várakozás időszaka, s ki-ki meggyőződése szerint készülődik a karácsonyra. A Széchenyi téren felállított mindenki adventi koszorúján az első gyertyát idén Szeles Szabolcs alpolgármester gyújtotta meg és néhány ünnepi gondolattal is kedveskedett a győrieknek.

„A múlt vasárnapon lezártuk a mögöttünk lévő egyházi esztendőt, s Örökélet vasárnapjával búcsút intettünk egy évnek. Egy döbbenetes évnek. Egy olyan évnek, amely nagyon sok mindent felülírt, meggyötört, megtépázott, felforgatott, kihívások elé állított bennünket, kihívás elé állította a közösségünket. A 2020-as évet a koronavírus határozta meg, minden a járványról, a járvány elleni védekezésről szólt. Ez sajnos még egy darabig így is marad. De az ünnepünket nem veheti el a vírus.

Hirdetés

Adventtel egy új egyházi esztendő kezdődik, valami csodálatos veszi kezdetét, egy olyan időszak, amelyhez fogható nincs az esztendőben. Ez még akkor is igaz, ha idén a járványhelyzet miatt sajnos minden egy kicsit másként van, és talán nehezebben tudunk ráhangolódni az ünnepre, mint máskor.

A Jóisten azonban gondoskodik rólunk, figyel ránk, hiszen nem kevesebbet tett, minthogy fiát küldte el közénk, hogy megszabadítson a bűneinktől. Kell-e ennél nagyobb bizonyíték Isten szeretetére, és gondviselésére? Ezért vágyakozunk annyira egész évben az után az érzés után, amelyet csak karácsonykor élhetünk át.

Gyakorló apaként nehéz megbirkózni vele, mi az a karácsony, mit mentünk át karácsony igazi értékeiből gyerekeinknek. Ebben a szekularizált világban tudatni kell, hogy ennek az ünnepnek azért lelki tartalma van. Hogy az evés-iváson és szimpla családi összejövetelen, együttléten, nagy ajándékozáson kívül van egy szent értelme. Tulajdonképpen ez az egyetlen értelme van. Hogy mégiscsak valaki a világba eljött értünk, hogy arról adjon hírt, hogy szeretnek bennünket, és hogy nekünk is van kit feltétlen szeretni. Jézus nem pusztán szerényen, hanem kifejezetten szegényen jött el erre a világra. Mi pedig minden évben csinálunk neki egy pazar születésnapot. Sohasem kérte.

Nálunk, evangélikusoknál senki nem ismeri jobban Luther szavait arról, hogy mit tenne, ha beköszöntene a világvége. Azt mondta: „Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul a világ, még akkor is ültetnék egy almafát.”

Napjainkban Európa nehéz időket él át. Mintha elfelejtkezett volna korábbi értékrendszeréről, és egyre mélyebbre gázol a válság ingoványába. Mi Magyarországon valljuk, hogy a keresztyénség, keresztény hitünk mértékei és értékei adják hazánkban az emberi együttélés alapját. Ez az a zsinórmérték, amely lehetővé teszi, hogy ne az éppen divatos trendek után loholjunk.

Kívánom mindenkinek, hogy kerülje el a betegség, a nehéz helyzet ellenére is éljék át advent és karácsony csodáját, készüljenek fel lelkiekben a Megváltó születésére. Kívánom, hogy legyen áldott az ünnepük, és azt is, hogy 2021 már egy szabadabb időszak, a járványtól való elbúcsúzás éve lehessen. Kívánok jóságot, szeretetet, megértést, türelmet, kedvességet, bátorítást, biztatást. Luther szavaival élve ültessünk lelkeinkben számos, de még inkább számtalan almafát. Erős Vár a Mi Istenünk.”

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV |
likeold
a fb oldalunkat