Széchenyi István Egyetem

Az egyetemen valósítja meg álmait a kiválósági díjjal kitüntetett japán hallgató

Győr+ Májer Csaba József
2022.12.01. 10:22

„Ha nem találtam volna rá erre az ösztöndíjra, sosem engedhettem volna meg magamnak, hogy külföldön tanulhassak” – hangsúlyozta Suzune Kawamoto, a győri campus hallgatója, akit tanulmányi teljesítményének és közösségi szerepvállalásának elismeréseként nemrégiben Stipendium Hungaricum hallgatói kiválósági díjjal tüntettek ki. A japán lány úgy fogalmazott: megvalósult álomban éli napjait, ezért kötelességének érzi, hogy megszolgálja a belé vetett bizalmat.

A Stipendium Hungaricum a magyar Kormány által alapított, a magyar felsőoktatás nemzetköziesítését, nemzetközi versenyképességének növelését szolgáló kiválósági alapú felsőoktatási program. A program 2013-as indulása óta számtalan külföldi SH-ösztöndíjas hallgató érkezett a Széchenyi István Egyetemre. Közéjük tartozik a japán Suzune Kawamoto is, aki a napokban átvehette a Tempus Közalapítvány által létrehozott Stipendium Hungaricum hallgatói kiválósági díjat (Stipendium Hungaricum Student Excellence Award). A zsűri indoklásában kiemelte, hogy a nemzetközi tanulmányok szakon tanuló lány eredményei mellett példamutató szorgalmával és a nemzetközi hallgatói közösségért végzett önkéntes segítő mentori munkájával érdemelte ki az elismerést.

Azért pályáztam, mert az oklevéllel járó presztízs mellett nagyon motivált, hogy a családom is láthatja, helytállok távol az otthonomtól, és jó úton haladok a céljaim felé. Megtiszteltetésnek tartom, hogy a Stipendium Hungaricum program révén Magyarországon tanulhatok, ezért igyekszem meghálálni a jelentkezéskor belém vetett bizalmat. Erkölcsi kötelességemnek érzem, hogy komolyan vegyem a képzést, és megpróbáljak minél jobb jegyeket szerezni” – fogalmazott a japán hallgató.

Suzune számára a Stipendium Hungaricum ösztöndíj lehetőséget teremtett, hogy hazáján kívül, nemzetközileg is versenyképes felsőoktatással rendelkező európai országban folytathassa tanulmányait.

Gyerekkorom óta vágyom arra, hogy külföldön tanulhassak. Szeretem az angol nyelvet, és érdeklődöm más kultúrák, társadalmak és eltérő környezetek iránt. Azt látom, hogy Magyarországon nyugodtabb körülmények között élnek az emberek, mint Japánban, meg tudják találni az egyensúlyt a munka és a magánélet között. Emellett az itteni egyetemek nagyobb hangsúlyt fektetnek a hallgatók egyéni meglátásaira, ötleteire, valamint a projektalapú csoportfeladatokra” – fejtette ki Suzune.

A Stipendium Hungaricum ösztöndíj miatt a japán lány iránytűje Magyarország felé mutatott, ám felmerül a kérdés: miért Győrt választotta?

Tokióból jöttem, a világ talán legnyüzsgőbb városából. Győr sokkal nyugodtabb hely, még Budapesthez viszonyítva is. Az emberek gondtalanul sétálnak az utcákon, van idejük szemlélődni. Pontosan erre vágytam” – jegyezte meg a hallgató.

Suzune rendkívül elégedett a Széchenyi István Egyetem oktatási színvonalával. Különösen tetszik neki, hogy Japántól eltérően a professzorok kikérik a hallgatók véleményét, majd közösen meg is vitatják azt. Szintén meglepő volt számára, milyen sok esetben kell előadnia a különböző tárgyakon – hazájában ez kevésbé jellemző. A japán lány egy olyan szellemiséget tapasztalt Győrben, amelybe rögtön beleszeretett. Az interaktív órák, a gyakorlatias projektek, a csoportmunkában zajló megoldások mind-mind imponáltak számára.

Nagyon sokat fejlődtem szakmailag, mióta ideérkeztem. Amellett, hogy tanulunk történelmet, szociológiát, jogot, rendkívül érdekesnek tartom az Európai Unióról szóló ismereteket. Ilyen nemzetek feletti szerveződés nincs máshol a világon. Személyes kutatási témám a bevándorlók helyzete és a kisebbségek kérdése; ebből írom a tudományos diákköri dolgozatomat is, amelynek fókuszába Japán bevándorláspolitikáját állítottam” – fogalmazott.

Az elmúlt két évben az ösztöndíjnak köszönhetően személyiségében is előrelépett a japán lány. Korábban szerényen meghúzódott a háttérben, ha prezentációt kellett tartania, de mára levetkőzte a lámpalázát. Egyvalami azonban nem változott: mindig a tökéletességre törekszik, de hozzáfűzte, azért néha ő is hibázik. „Bár még sosem volt sikertelen vizsgám, tavaly egy kettes becsúszott. Azt mondtam magamban: nem végezhetek egy kettessel… Úgyhogy elmentem javítani, és a következő vizsgán ötössel zártam a tárgyat. Ez volt az első alkalom, hogy másodszor vettem fel egy vizsgát” – idézte fel nevetve az esetet.

Suzune 2020-ban érkezett Győrbe, a pandémiás időszak kellős közepén. „A Covid után be tudtam kapcsolódni a nemzetközi közösségbe, új barátokra leltem. Az idei szemeszterben már mentorként tevékenykedem, így próbálok segíteni az újonnan érkező nemzetközi hallgatóknak a beilleszkedésben” – jegyezte meg a lány, akire a szerelem is rátalált Magyarországon.

Alapítottunk egy japán nyelvi önképző kört a társaimmal, amit meghirdettünk több helyen, így néhány magyar hallgató is érkezett hozzánk. A könyvtárban szoktunk összegyűlni rendszeresen. Ott ismerkedtem meg egy mérnök informatikus fiúval, aki apai részről horvát, anyai részről magyar származású. Az ismeretségből szerelem lett, azóta már együtt is élünk. Örülök, hogy támaszkodhatok rá, sokat jelent számomra” – árulta el.

A Stipendium Hungaricum ösztöndíj révén Suzune számára olyan kapuk nyíltak meg, amiről korábban csak álmodozhatott. A kiválósági díj pedig mérföldkő számára, ami azonban még nem az út vége: azt tervezi, hogy ha megszerzi első diplomáját, mesterképzésen is marad Magyarországon. A jövőben pedig kisebbségvédelemmel és bevándorláspolitikával szeretne foglalkozni valamilyen hivatal vagy civil szervezet munkatársaként.

Bízom benne, hogy el tudok helyezkedni Magyarországon. Ez volt az álmom, és már csak néhány lépés választ el tőle” – zárta szavait a kitüntetett lány.