Az egyetem kompetenciáiba nyert betekintést egy kínai vállalat

Győr+ Fotó: Májer Csaba József
2023.03.22. 10:27

A technológiai területeken meghatározó szerepet betöltő győri Széchenyi István Egyetem tevékenységével ismerkedtek a kínai Zhejiang Shuanghuan Driveline járműipari vállalat vezetői. A küldöttség tagjai rendkívül elismerően nyilatkoztak az intézmény infrastruktúrájáról.

A Zhejiang Shuanghuan Driveline egy kínai járműipari vállalat, amely hajtásláncalkatrészeket gyárt és értékesít. A kelet-kínai-tenger-parti, Sanghajtól délre található Taizhouban székhellyel rendelkező cég termékeit széles körben használják autókban, motorkerékpárokban, elektromos szerszámokban és nehézgépekben. Partnerei között olyan neves márkák is megtalálhatók, mint a Volvo, a Volkswagen, a Bosch, a Caterpillar, a Black&Decker és a General Motors.

A vállalat európai befektetésben gondolkodik, s ennek jegyében járt küldöttség Min Zhang ügyvezető igazgató vezetésével Győrben. A delegáció a Széchenyi István Egyetemet is felkereste. A találkozó létrejöttében nagy szerepe volt Bolla Szilárdnak, Magyarország sanghaji főkonzuljának, aki az intézményt úgy mutatta be, mint amely nagy szerepet játszik Győr és a térség gazdasági fejlődésében. Hozzátette: az egyetem – amely rendkívül szoros együttműködésekre törekszik nemzetközi gazdasági és felsőoktatási partnerekkel – járműipari területen különösen erős kompetenciái az ipari szereplők is elérhetők.

Dr. Lukács Eszter, az egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese, Kolossváry Tamás, az egyetem Zalaegerszegi Innovációs és Képzési Központjának vezetője és dr. Dőry Tibor, az egyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központjának vezetője a vendégeknek kifejtette: a kilenckarú, képzéseivel Győrben, Mosonmagyaróváron, Budapesten és Közép-Európa legkorszerűbb járműipari tesztpályája, a ZalaZONE mellett is jelen lévő intézmény jelentős technológiai tudással rendelkezik. Csaknem 14 ezer hallgatója közül mintegy 800-an külföldről, a világ 70 országából érkeztek. Az egyetem magas színvonalát jelzi, hogy a QS nemzetközi felsőoktatási minősító szervezet világranglistáján a 801–1000. helyen szerepel, és megtalálható a Times Higher Education fenntarthatósági célok alapján összeállított rangsorában is, amelyen „a fenntartható városok és közösségek” kategóriában tavaly a világ 300 legjobb egyeteme közé sorolták.

Elhangzott az is, hogy a Széchenyi István Egyetem jelenleg építi győri tudományos és innovációs parkja első ütemét, amellyel a vállalatokkal való még szorosabb partnerséget, startup és spinoff cégek támogatását, a tudásgazdaság fejlesztését kívánja elősegíteni. Az intézmény a ZalaZONE mellett tavaly adta át Zalaegerszegi Innovációs és Képzési Központja első épületeit, ahol a fókusz többek között az önvezető járművekre és közlekedési rendszerekre, valamint a dróntechnológiára fókuszáló kutatásokon, a hallgatók gyakorlatorientált képzésén, illetve az ipari vállalatokkal való együttműködésen van.

Min Zhang ügyvezető igazgató a találkozón rendkívül meggyőzőnek nevezte az egyetem bemutatását, az infrastruktúrával kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, hogy németországi színvonalú. Vállalatukról elmondta: magas minőségű termékeik gyártásához precíziós gyártási folyamatra és kiválóan képzett munkavállalókra van szükség.

Forrás: Széchenyi István Egyetem