Az egészségügyi munkát népszerűsíti a győri kórház

Pécskai István Fotó: MekliZ Fotó
2023.09.26. 12:36

Fontos az utánpótlás, az egészségügyben meg pláne, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy a jövőben is kiváló ápolók és orvosok segíthessenek a betegeknek. Ezt a célt tartja szem előtt a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház, amely igyekszik a fiatalok számára vonzóvá tenni az intézményben betölthető munkaköröket. Az ápolási igazgatóság ennek apropóján pályaorientációs napot tartott, és vendégül látta a győri és a város környéki iskolák igazgatóit, akiknek megmutatták a kórházban 2015 óta működő skill laboratóriumot.

A mintegy félmilliárd forint értékben felszerelt laboratóriumban az orvos- és ápolójelöltek rendkívül széles és speciális eszköztár segítségével, műanyag babákon és testrészeken tudják gyakorolni a legkülönbözőbb eljárásokat. Például, hogy miként kell mellkas kompressziót alkalmazni, vagy egy kisbaba kezébe injekciós tűt szúrni.

A kórházban igyekeznek minél többször pályaorientációs napot tartani, amelyek során a diákok megismerhetik a skill laboratóriumot.

„Az a célunk, hogy minél több diák válassza az egészségügyet. Természetesen nem minden hozzánk érkező fiatalból lesz orvos vagy ápoló, de fontos, hogy ők is megismerjék, miként dolgoznak a szakemberek. Azért is érdemes ellátogatni hozzánk, mert a pályaorientációs napokon megszerzett tudás a diákok javára válhat a későbbiekben. Adott szituációkban tudják majd, hogyan kell segítséget nyújtani vagy kérni” – magyarázta Csordás Adrienn, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház ápolási igazgatója.

A szakember elmondta, tavaly összesen nyolcszáz gyermek látogatta meg a skill laboratóriumot.
„Érdekesség, hogy egészen kis gyermekek, második és harmadik osztályosok is jártak már nálunk. Szerencsére azt tapasztaltam, hogy a diákok a legtöbbször nagyon motiváltak, empatikusak és szomjaznak a tudásra. Fontosnak tartjuk azt is, hogy a tanárok megismerkedhessenek velünk, ezáltal még több gyerekhez juthat el az információ, hogy érdemes hozzánk jönni. Az ideérkezők biztonságos környezetben, műanyag eszközökön gyakorolhatnak. Próbáljuk felhívni a figyelmet a pályaorientációs napokra. Nagy hiány van a szakdolgozókból, ezen szeretnénk változtatni. Az a célunk, hogy erősítsük az egészségügyet” – fogalmazott Csordás Adrienn.

Galéria: MekliZ Fotó

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka