Hirdetés
Állattartás

„Az ebösszeírás a kutya és a tulajdonos védelmét is szolgálja”

Fotó: Pixabay
Pécskai István
2022.07.01. 14:00

A győri önkormányzat bejelentette, július 1. és december 31. között ebösszeírást végez. Királyfi Péter, a hivatal állattartási ellenőrzési referense arra kéri a kutyatartókat, hogy vegyék komolyan az adatlap kitöltését, amelyek elektronikusan és nyomtatott formában is megtehetnek.

Hirdetés

„Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény előírja, hogy három esztendőnként ebösszeírást kell tartani. Mindennek járványvédelmi okai vannak, de fontos kiemelni, hogy az eljárás a kutyatulajdonosok és az állattartók, valamint a jószágok védelmét is szolgálja. Segítséget jelent a hatóságnak, ha bármilyen probléma adódik a kutyával. Az adatbázisban, amelyhez bármikor könnyen hozzá lehet férni, szerepel az eb neve, az életkora, a fajtája és az egyéb fő attribútumai. Gyakorlatilag egy személyigazolvány készül az állatokról” – magyarázta Királyfi Péter a Győr+ Médiának.

Hozzátette, fontos, hogy minden kutyáról külön űrlapot kell kitölteni. Szintén lényeges, hogy a már korábban bejelentett kutyákat, az oltással és csippel rendelkező jószágokat is regisztrálniuk kell a tulajdonosoknak.

Hirdetés

„Az ebösszeírás a kutya és a tulajdonos védelmét is szolgálja. Sajnos előfordult a korábbiakban, hogy sok tulajdonos nem vette komolyan az ebösszeírást. Tíz évvel ezelőtt kilencezer kutyát regisztráltak, négy évvel ezelőtt már csak négy ezret. Bízom benne, és kérem a tulajdonosokat, hogy töltsék ki és adják le az űrlapot” – hangsúlyozta Királyfi Péter.

Az ellenőrzési referens elmondta, szerencsére javulás tapasztalható a felelős állattartás terén.

„Folyamatosan tartom a kapcsolatokat a győri civil szervezetekkel, amelyek hatalmas munkát végeznek. Feladatomnak tekintem, hogy az óvodákban és az iskolákban előadásokat tartsunk, fontos az ismeretterjesztés a felelős állattartásról. Mindenkinek muszáj ismernie az állatok biológiai és élettani jellemzőit” – fogalmazott Királyfi Péter.

Az ebösszeírással kapcsolatos űrlap kitölthető és leadható: elektronikusan: https://e-onkormanyzat.gov.hu/, e-mailben: ebosszeiras@gyor-ph.hu, vagy postai úton: Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztály, Igazgatási Osztály, 9002 Győr, Pf. 56.
Letölthető: http://gyor.hu/varoshaza/hivatali-ugyintezes/ebosszeiras

Nyomtatott formában az alábbi címeken adható le:
Polgármesteri Hivatal, Győr, Honvéd liget 1. szám alatti épületének portáján, a hivatal ménfőcsanaki, gyirmóti és győrszentiváni lakossági információs Irodáiban, a Család- és Gyermekjóléti Központ irodáiban, a győri Fressnapf üzleteiben, a Győri Állatmenhelyen, az eboltásban együttműködő állatorvosoknál.

Kapcsolódó témák: #állatvédelem | #eb | #kutya |
likeold
a fb oldalunkat