Az Audi AG 2026-tól csak tisztán elektromos új modelleket gyárt

Hajba Ferenc Fotó: Audi
2023.03.03. 20:55

Fontos hír jelent meg az Audi német anyavállalatától. Tudatják, hogy 2026-tól a négykarikás márka kizárólag tisztán elektromos új modellekkel kíván megjelenni a világpiacon, 2033-ig pedig fokozatosan leállítják belsőégésű motorral készülő modelljeinek gyártását.

Megkérdeztük a Audi Hungariatól, hogy milyen változást jelent ez a döntés a győri Audi életében, stratégiájában.

Az AUDI AG ezzel a döntésével egy világos menetrendet határozott meg az elektromobilitásra történő átállásra, melynek köszönhetően megfelelő idő áll rendelkezésre a transzformáció előkészítésére és a munkatársak felkészítésére – válaszolta az Audi, majd így folytatta:

Ez a transzformáció természetesen az Audi Hungariát is érinti, amelyre a vállalat már évekkel ezelőtt megkezdte a felkészülést. A vállalatnál 2018 óta gyártunk elektromos hajtásokat és már készülünk a következő e-motorgenerációk gyártására.

Utaltak rá: Járműgyártásunkban is felkészítettük munkatársainkat az elektromos hajtásláncú modellek gyártására, 2020-ban el is indult a Q3 modellek mild hibrid és plug-in hibrid változatainak sorozatgyártása. A tervek szerint Győrben 2029-ben indul az első tisztán elektromos modell sorozatgyártása. Az Audi Hungaria az elektromos hajtások fejlesztése és gyártása mellett folyamatosan fejleszti belső égésű motorjait is és termékportfólióját a vevői igényekhez igazítja – zárta válaszát a négykarikás márka győri vállalata.

A hírhez kapcsolódik egy információ, melyet a járműiparban jól értesültségéről ismert autoszektor.hu közölt. E szerint Németország kérésére az Európai Unió Tanácsa elhalasztotta az új gyártmányú benzin- vagy dízelmotoros autók értékesítésének 2035-től való betiltásáról szóló végszavazást. Erről tájékoztatott névtelenül az uniós tanács elnökségét januártól féléven át betöltő Svédország illetékes diplomatája pénteken.

A két információ nem áll szemben egymással. A németek uniós kérése racionális, hiszen 2035 túl közelinek látszik a benzines és dízeles autók eladásának betiltásáról. Az Audi ugyanakkor versenyelőnyhöz juthat, amennyiben mielőbb átáll a tisztán elektromos modellek sorozatgyártására.

Kapcsolódó témák: #Audi Hungaria | #elektromos járművek | #Győr |