Főhajtás

Az 56-os mártírokra emlékezett a Fidelitas

Fotó: Vig Norbert
Németh Boglárka
2021.11.04. 17:02

1956. november 4-én a szovjet tankok vérbe fojtották a szabadság diadalát nem csak a forradalom fővárosában Budapesten, de Győrben is. A Fidelitas győri szervezete ezért megemlékezést tartott és helyszínül a három győri 56-os fiatal mártír emléktábláját választották a börtönnel szemben.

Hirdetés

Máté Máriának, Halász Ödönnek és Szabó Bélának állít emléket ez a tábla, akik a börtönnél történt fegyveres összetűzésben mártírhalált haltak”- mondta el dr. Fekete Dávid, a Fidelitas Országos Választmányának elnöke. A politikus hozzátette, hogy november 4-e nemzeti gyásznap, melyen a fiatal hősök előtt Közép-Kelet Európa legnagyobb ifjúsági szervezetének, azaz a Fidelitasnak is fejet kell hajtania.

A megemlékezésen Pusztai Gábor, a Fidelitas győri szervezetének alelnöke elmondta: a szervezet fontosnak tartja, hogy megnyilvánuljon közéleti kérdésekben. Az alelnök kiemelte: mindenkit szeretnének emlékeztetni a hősökre és megadni számukra a tiszteletet.

A szervezet ezt követően az emlékezés koszorúját helyezte el a hősök tiszteletére állított táblákhoz. Dr. Fekete Dávid hangsúlyozta: úgy tűnhet, hogy 1956 távol van, de fontos, hogy lássuk Magyarország sohasem kapta ajándékba a szabadságot, hanem mindig ki kellett vívnia.

Fotógaléria: Vig Norbert

Televíziós szerkesztő: Németh Boglárka

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #1956 | #Fidelitas Győr | #megemlékezés |