Hirdetés
Baleset

Autós elé hajtott egy kerékpáros

Fotó: police.hu
Győr+
2022.07.14. 18:41

A biciklis súlyos sérüléseket szenvedett a balesetben.

Hirdetés

Győrben, július 13-án 20 óra 45 perckor egy győrújbaráti férfi közlekedett kerékpárral az Újlak utcában, Benczúr utca irányából a Szent István út felé. Haladása során az Újlak utca és a Szent István út kereszteződésénél a forgalomirányító lámpa tilos jelzése ellenére kihajtott egy a Szent István úton szabályosan közlekedő személygépkocsi elé. A 37 éves sofőr járműve első részével elütötte a kerékpárost, aki a szélvédőre csapódott, majd az úttestre zuhant és megsérült. Az 53 éves biciklist a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték.

Az eset körülményeit a Győri Rendőrkapitányság vizsgálja.

Hirdetés

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a kerékpárral közlekedők figyelmét:

Kerékpárral alapvetően az úttesten kell közlekedni. Amennyiben az úttest mellett van kerékpárút vagy gyalogos- és kerékpárút, akkor azon kell a biciklivel haladni. Kivételes esetben van lehetőség arra, hogy a kerékpáros a járdán közlekedjen. Ilyen az, ha az úttest a kerékpározásra alkalmatlan, azaz az út minősége nem teszi lehetővé a biciklivel való közlekedést. Továbbá táblával jelzett főútvonalon 12 éven aluli gyermek nem kerékpározhat, neki a járdán kell közlekednie. A kerékpáros maximális sebessége járdán 10 km/h. A fenti eseteken kívül nincs lehetőség a kerékpárral a járdán való közlekedésre.

Kerékpárral az útpadkán, az úttesten csak egy sorban szabad haladni.

Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen – a KRESZ utasításának megfelelően – a kerékpárról le kell szállni, és azt tolva szabad csak az úttesten áthaladni. A gyalogátkelőhelyen csak a gyalogosoknak van elsőbbsége, a kerékpárosoknak nincs.

Az utat keresztező kerékpárúton lehet a kerékpárt hajtva közlekedni, ezeken a helyeken a közút kezelője megfelelő táblázással szabályozza az elsőbbséget.

Forrás: police.hu

Kapcsolódó témák: #baleset | #rendőrség |
likeold
a fb oldalunkat