Hirdetés
Közlekedési baleset

Autó elé hajtott egy kerékpáros

Fotó: police.hu
Győr+
2022.08.05. 08:45

A győri rendőröket egy személyi sérüléssel végződő közúti közlekedési balesethez riasztották.

Hirdetés

Egy 53 éves ikrényi férfi biciklizett a 85-ös számú főúton Ikrény felől az 1-es számú főút irányába 2022. augusztus 4-én 15 óra 45 perckor. Haladása során – eddig ismeretlen okok miatt – áttért az úttest bal oldali sávjába, ahol a mögötte személygépkocsival szabályosan közlekedő, és előzését folytató enesei sofőr – bár autójával megpróbálta elkerülni a balesetet – neki ütközött.

Az eset során a kerékpáros megsérült, őt a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték.

Hirdetés

A baleset körülményeit a Győri Rendőrkapitányság vizsgálja.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a kerékpárral közlekedők figyelmét: 

  • Kerékpárral alapvetően az úttesten kell közlekedni. Amennyiben az úttest mellett van kerékpárút vagy gyalogos- és kerékpárút, akkor azon kell a biciklivel haladni. Kivételes esetben van lehetőség arra, hogy a kerékpáros a járdán közlekedjen. Ilyen az, ha az úttest a kerékpározásra alkalmatlan, azaz az út minősége nem teszi lehetővé a biciklivel való közlekedést. Továbbá táblával jelzett főútvonalon 12 éven aluli gyermek nem kerékpározhat, neki a járdán kell közlekednie. A kerékpáros maximális sebessége járdán 10 km/h. A fenti eseteken kívül nincs lehetőség a kerékpárral a járdán való közlekedésre.
  • Kerékpárral az útpadkán, az úttesten csak egy sorban szabad haladni.
  • Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen – a KRESZ utasításának megfelelően – a kerékpárról le kell szállni, és azt tolva szabad csak az úttesten áthaladni. A gyalogátkelőhelyen csak a gyalogosoknak van elsőbbsége, a kerékpárosoknak nincs.
  • Az utat keresztező kerékpárúton lehet a kerékpárt hajtva közlekedni, ezeken a helyeken a közút kezelője megfelelő táblázással szabályozza az elsőbbséget.

…hogy mindenki hazaérjen!

Forrás: police.hu

Kapcsolódó témák: #baleset | #közlekedés | #rendőrség |
likeold
a fb oldalunkat