Audi iskola: energiahatékony épületet adtak át

Szerző és fotó: Zombai-Kovács Ákos
2023.11.14. 14:21

A régi óvodaépületből alakítottak ki vadonatúj, modern és energiahatékony oktatási épületet a győri Audi Hungaria Iskolában, a fejlesztést kedden adták át, ünnepélyes keretek között. A mintegy 1, 4 milliárd forint értékű beruházáshoz a magyar állam közel 1 milliárd forinttal járult hozzá.

Az új oktatási épület születéséről kisfilm készült, amit be is mutattak a rendezvényen, ebből jól látszik, mekkora munka zajlott az Audi Iskolában. A régió óvoda épületét alakították át és építették át új, modern, energiahatékony oktatási épületté. A beruházást az iskolát működtető alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte. „

„Az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül az Audi Iskola Győrben, 50 tanulóval kezdtünk, ma már 850 diákunk van, míg az 500 négyzetméteres intézményi terület mostanra 1200 négyzetméterre nőtt, ennek a fejlődésnek egy fontos mérföldköve az új épület” – mondta köszöntőjében Havassy Tünde, az Audi Hungaria Iskola Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány kuratóriumi elnöke.

Németország magyarországi nagykövete is üdvözölte a beruházást, ő úgy fogalmazott, az Audi Iskola és Óvoda egy komoly tudásközpont, amilyenből szerte a világon 140 hasonló működik. „Gratulálok önöknek, hiszen rövid időn belül egy olyan tudásközpontot alakítottak ki Győrben, amilyenből kevesebb, mint másfél száz van az egész világon, ide többségében magyar fiatalok járnak, akik magas szinten beszélik a német nyelvet, sőt német érettségire is van lehetőség. Ez az iskola hidat képez Magyar- és Németország között” – hangsúlyozta Julia Gross, Németország magyarországi nagykövete.

A klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint az iskola és Győr városa is sokat tesz azért, hogy minél több energiahatékony fejlesztés valósuljon meg, ezzel pedig illeszkednek a kormányzat klímavédelmi stratégiájához. „A magyar kormány célja, hogy 2050-re Magyarország klímasemlegessé váljunk, ezért, ahogy a világban, úgy nálunk is egyfajta zöld fordulat kezdődött idehaza, ez a mostani fejlesztés mutatja, hogy az Audi Iskola sokat tesz a klímavédelmi célok megvalósítása érdekében, de kiemelhetném Győrt is például a LED-csere program életre hívásával, gratulálok az intézménynek és a városnak is” – emelte ki Deli Daniella, az Energiaügyi Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Németh Kinga egykor projektvezetőként működött közre az Audi Iskola megszületésénél, így most különösen nagy örömmel üdvözölte az újabb fejlesztést. Mindenkinek köszönöm, aki ebben a több éve tartó építkezési folyamatban részt vett, támogatta, segítette azt, őszintén köszönöm mindannyiuknak és egyben arra bíztatok mindenkit,hogy tegyen egy kicsit mindig többet annál, mint ami az átlagos, ami a megszokott, mert ha mindenki egy kicsit többet tesz egy jó ügy érdekében, csodákra vagyunk képesek” – mondta Németh Kinga, az Audi Hungaria Zrt. személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja.

Az egykori óvodaépületből kialakított oktatási épület mintegy 1, 4 milliárd forintból készült el, amihez a magyar állam közel 1 milliárd forint támogatást nyújtott.

Kapcsolódó témák: #audi iskola | #energiatakarékosság | #fejlesztés | #Győr |