Átfogó sebességmérő akció 24 órán át

Venesz Klaudia Fotó: MekliZ Fotó/Kasza Fruzsina
2024.04.19. 15:21

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek hálózatának programja kapcsán minden „trafit” szolgálatba állított a vármegyei rendőrség. Az állampolgári javaslatokat is figyelembe véve határozták meg azokat a helyszíneket, ahol egészen szombaton reggelig lehet ellenőrzőpontokkal találkozni.

A ROADPOL terve alapján különböző tematikájú ellenőrzéseket hajtanak végre – decemberben az ittas vagy bódult vezetőket szűrték ki, az április Speedmarathonon pedig a gyorshajtókat veszik górcső alá. Az egész Európát érintő kampány célja a sebességtúllépés veszélyességének tudatosítása.

Az Európai Unió által összehangolt akció keretében az egész hét a sebességellenőrzésről szólt az  Európai Közledésrendészet tevékenysége – mondta el Perjámosy István rendőr alezredes. A Speedmarathon keretében 24 órában állnak kint a sebességmérő berendezések, és az azt kezelő rendőrök egyéb ellenőrzést is végeznek. Az intézkedés meghirdetése ellenére ezen a héten napi 100-120 gyorshajtást regisztráltak a megye útjain. Győr, Bezenye és Nagycenk területén mértek közel 100 kilométer/órás sebességű gyorshajtást, ennek a büntetési tétele jelenleg 117 ezer forint.

Az alezredes rávilágított, hogy a céljuk nem a büntetés vagy a szankcionálás, hanem az, hogy a közlekedésbiztonságot növeljék, és mindenki épségben hazaérjen.
A pénteki bevetés keretében az eljárás alá vont személyeknél ellenőrzik a biztonságiöv használatát, de az alkoholteszter is előkerül.

Az Európai Unió a ROADPOL programjával 2030-ig 50%-os balesetszám-csökkenést kíván elérni. Vármegyénkben a 2019-es statisztikai adatokhoz képest az idei, első negyedéves számok 20%-os csökkenést mutattak a közlekedési balesetek számát illetően. Perjámosy alezredes beszámolt arról is, hogy a halálos balesetek aránya 37,5 százalékkal csökkent. A húsvéti statisztikákban már látszott némi fegyelmezettség az ittas vezetések arányára vonatkozóan, és a személyi sérüléssel járó balesetek mindössze 6%-ánál merül fel a bódult állapot – ez a mindenkori legjobb érték.

A statisztikák azt mutatják, hogy a közlekedési balesetek vezető oka a nem megfelelően választott sebesség – ide értve a relatív gyorshajtást is. A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy a szabályok betartása a közlekedés minden résztvevőjére kötelező az év valamennyi napján.

Galéria: MekliZ Fotó

TV-s szerkesztő: Pulai Sarolta