Új köntösben az egykori Grabo-sátor

Átadták az új adyvárosi kosárlabdacentrumot

Földvári Gabriella Fotó: Marcali Gábor
2024.06.05. 14:12

Az egykor népszerű sportlétesítmény, az adyvárosi Grabo-sátor kívül-belül megújult, melyet szerdán vehettek birtokba az UNI Győr NKA korosztályos csapatai. A létesítményt a kosarasok mellett a környező iskolák és a lakosság is használhatja.

Az ünnepélyes átadón dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár először gratulált a város elmúlt időszakának sportsikereihez, és hangsúlyozta: ezek a sikerek nem valósulhattak volna meg, hogyha a városvezetés, élén dr. Dézsi Csaba András polgármesterrel, nem szeretné és nem tekintené szívügyének a győri sportot. Hozzátette: 2010-ben az Orbán Viktor által vezetett kormány határozta meg, hogy a sport stratégiai ágazat legyen, és több mint 1440 milliárd forintot fordítottak a sport-infrastrukturális fejlesztésekre az elmúlt 14 évben.

Schmidt Ádám

Fűzy András, a SERCO UNI Győr klub elnöke felelevenítette a győri kosárlabdázás múltját, majd szólt a jelen helyzetről is: „Nemcsak Győr, hanem Közép-Magyarország női kosárlabdázásáért is felelünk, hozzánk tartoznak azok a klubok, ahonnan esetleg a női kosárlabdázás meríthet, amely szakág legszebb napjait éli az elmúlt időszakban, és álmodhatunk Los Angelesről is. Eljutottunk odáig, hogy klubunk az egyik vezető csapata lett a magyar bajnokságnak, mind az európai kosárlabdázásnak és az utánpótlásbázisnak is.”

Fűzy András

Fűzy András vallja, hogy az elért sikerek egy tematikus építkezés eredményei, ennek köszönhető, hogy évről évre ott vannak a legjobb csapatok között a hazai bajnokságban, és nemzetközileg is jegyzett klubbá tudtak válni az elmúlt években. Az új sportközponttal pedig egy évek óta dédelgetett vágya vált valóra, melyben dr. Dézsi Csaba András polgármester és Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő támogatta.

„Győr városa, az UNI Győr csapata rengeteget tett és tesz a kosárlabdáért. Az utánpótlásuk pedig már ebben a gyönyörű sportlétesítményben dolgozhat, készülhet a jövőre” – fogalmazott Báder Márton, a Magyar Kosárlabda Szövetség elnöke.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte: Adyvárosban, a lerobbant épület helyén ma egy impozáns, minőségi, kitűnően átalakított, felújított csarnokban sportolhatnak a kosarasok, valamint a közelben élők, a környező iskolák diákjai és a létesítmény rendezvényhelyszínként is használható lesz.

Dr. Dézsi Csaba András beszédében emlékeztetett: kiváló sportlétesítmények épültek városunkban és büszkék lehetünk a sportteljesítményeinkre is. „Azt a célt tűztük ki, hogy minden eddiginél többen sportoljanak, akár versenysportolóként, akár hobbisportolóként, éppen ezért létrehoztuk a Rába ETO ernyőszervezetet is. Ugyanakkor az is nagyon fontos volt, hogy az ikonikus csapataink visszakerüljenek oda, ahová a győri sportszerető közönség azt elvárja.”

A polgármester szerint az élsport jelenleg a csúcson van.Ez azért történt így, mert nagyon sok ember nagyon magas színvonalú munkája, akarata, tudása, tehetsége és hite van benne. Ugyanúgy, ahogy Győr városa is Magyarország egyik vezető iparvárosa, és az egyik legdinamikusabban fejlődő egyetemmel rendelkezik” – emelte ki a polgármester.

Nincs olyan pontja az épületnek, amit ne újítottak volna fel, ne cseréltek volna ki. Megoldották a hűtés-fűtés rendszerét, bővítették az elektromos hálózatot, a gépészetet, a pályavilágosítást. Raktárat, öltözőket, vizesblokkokat, konditermet, lelátót, női-férfi mellékhelyiséget alakítottak ki. Fontos fejlesztés volt, hogy bővítették a parkolóhelyek számát is, melyet a környéken élők is használhatnak.

A létesítményt 15 évig csak sport célra lehet használni, amely az önkormányzat tulajdonában van, az UNI Győr NKA azt határozott ideig üzemelteti, használja. A beruházás több mint 900 millió forintból valósulhatott meg, TAO-támogatásból.

Galéria: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Adyváros | #fejlesztés | #híradó | #kosárlabda | #UNI Győr |