Árhullám a Dunán: megkezdte működését a Műszaki Irányító Törzs

Győr+ Fotó: Győr+ Archív
2024.06.03. 13:01

Duna vízgyűjtőjén az elmúlt napokban lehullott és még várható jelentős mennyiségű eső miatt árhullám érkezik a folyón. A védekezési munkák összehangolására ma reggel 8 órától megkezdte működését a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse, és több mint 60 szakembert rendelnek át a tiszai vízügyi igazgatóságoktól a szigetközi Duna-szakaszhoz.

A váratlanul kialakuló nagyobb csapadék miatt az előrejelzések meglehetősen bizonytalanok, de a legfrissebb számítások szerint a Duna pénteken Nagybajcsnál III. fok közelében, míg a hétvégén Budapestnél várhatóan I. fok felett, az alsó rakpartot megközelítve tetőzik majd.

A Duna felső vízgyűjtőjén folytatódott a csapadéktevékenység, az elmúlt 24 órában területi átlagban 10-18 mm eső hullott. A legfrissebb előrejelzés szerint Passau felett további 5-20 mm, lejjebb további 20-25 mm csapadék valószínű az elkövetkező 48 órában.

A ma reggeli számítások szerint a hazai szakaszon Nagybajcsnál a III. fokot megközelítően a péntek reggeli órákban tetőzik a Duna, míg Budapesten a hétvégén várható a tetőzés I. fokot meghaladó, az alsó rakpart szintjét megközelítő vízállással.

A következő hat napban Komáromnál, Esztergomnál, Nagymarosnál, Budapesten, Bajánál és Mohácsnál I. fok feletti, a Murán Letenyénél, a Rábán Körmendnél és Győrött szintén az I. fokú szintet meghaladó vízszint várható. A Tarnán a II. fokú árvízvédelmi készültségi szint feletti, míg a Zagyva alsó szakaszán, Jászteleknél az I. fokú szintet megközelítő vízállásra lehet számítani.

A védekezési munkák irányítására és koordinálásra ma reggel 8 órától megkezdte működését a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse.

A szakképzett őrszolgálat biztosítása érdekében több mint 60 kollégát rendelnek át a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól az ország észak-nyugati részére, a Duna szigetközi szakaszára.

Fontos hangsúlyozni, hogy a vízgyűjtőterületen váratlanul, illetve a vártnál nagyobb mennyiségben lehulló csapadék meglehetősen bizonytalanná teszi az előrejelzéseket. Emellett a sok eső és a tavaszi időszak következtében az ártéren rendkívül dús növényzet állja útját a víznek, ami lassítja az ár levonulását és az előrejelzettnél magasabb vízszintet eredményezhet.

A vízügy szakemberei azonban a nap 24 órájában követik az adatokat, figyelik a folyót, és a változó helyzethez alkalmazkodva végzik az árvízi védekezést.

Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Kapcsolódó témák: #árhullám | #Duna | #Győr-Moson-Sopron | #rába |