Hirdetés
Árvíz

Apadnak a folyók

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2021.07.21. 12:24

Az elmúlt 24 órában már sehol nem mértek számottevő csapadékmennyiséget, s az előrejelzés sem jósol utánpótlást. Apad a Duna és a Rába is.

Hirdetés

A Duna alsó-ausztriai szakaszán folyamatos az apadás.

Ma reggel Rajkánál 670 m3/s volt az átadott mennyiség. A hullámtéri vízpótló rendszerbe jelenleg 137 m3/s vízhozam érkezik. A dunacsúnyi tározó felvízszintjét ma hajnalra 138-ról 105 cm-ig csökkentették. A ma reggeli adatok alapján hajnal óta ismét töltődik a tározó, ami a hazai Dunaszakaszon felgyorsítja az apadást” – írta közleményében az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Hirdetés

Nagybajcsnál a tározó üzemeltetés hatására a tegnap esti órákig folytatódott az áradás. Este az előző napi előrejelzésnek megfelelően 601 cm és 5600 m3/s értékek mellett következett be a tetőzés.

Ma reggel 571 cm-es vízállást mértek, az érkező vízhozam 5200 m3/s. A következő órákban a tározó üzemeltetése függvényében további, változó intenzitású apadásra számítanak. Az I. fokú készültség szintje (470 cm) alá legkorábban a szerda éjszakai óráktól csökkenhet a vízállás.

A Rába vízállása Győrnél éjszaka 488 cm-ig emelkedett. Ma reggel 481 cm volt. A rakpart szintje alá várhatóan ma napközben csökken le a vízállás.

Kapcsolódó témák: #apadás | #árvíz |
likeold
a fb oldalunkat