Hirdetés
Fenyegető árnyék gyermekáldás után

Anyák! Bízzatok jobban az ösztöneitekben!

Fotó: shutterstock.com
Nagy Dóra
2020.07.19. 15:42

„A szülést követően a nőknek mintegy 50-85 százaléka enyhén lehangolttá, instabillá, érzékennyé válhat. Ez jó esetben hamar oldódik, azonban fennmaradásakor gyermekágyi depresszióról beszélhetünk” – mondta a jelenségről Domonics Gyöngyi pszichológus.

Hirdetés

A szakember kifejtette, több kiváltó tényező erősítheti a szülés utáni depresszió kialakulását. Ilyen a genetika vagy a korábbi érintettség: hangulati zavarok, depresszió és még sok-sok egyéb, sorolta, néhányat azonban – amit jelenség szintűnek nevezett – fontosnak tart kiemelni.

Domonics Gyöngyi rámutatott: „a gyermek megszületésével minden megváltozik, megszűnik a megszokottság, eltűnik a komfortzóna a nő életéből. Végre kezdte megszokni, hogy várandós, erre hirtelen anyuka lesz hatalmas felelősséggel. Új dolgok tömege árasztja el: a gyermek ellátásának teendői, a sok eddig ismeretlen feladat, a napirend átrendeződése, a párjához kapcsolódó viszony változása, társas kapcsolatainak leszűkülése, saját énjének eltűnése a babával való szimbiózisban, testének újbóli átalakulása, hormonháztartásának változása…”

A pszichológus részletezte, ha az első gyermek született, akkor ezekben a helyzetekben ráadásul tapasztalat, jártasság, rutin nélkül, ismeretlen területeken járva kell boldogulnia az anyának, és legtöbbször még arra a személyre sem számíthat, aki eddig sok esetben támasza volt: a párjára, mert ez a helyzet az ő számára is ismeretlen lehet.

Az, hogy a világ tele van információval (babagondozás terén is: WHO-ajánlások, orvosok, védőnők, ismerősök, internet, közösségi oldalak, könyvek), ugyanúgy jelenthet kiváltó faktort, ahogy segítséget. Domonics Gyöngyi kifejtette, tudományos kutatások bizonyítják, hogy a túl sok információ, a túl nagy „választék” elbizonytalanodást, feszültséget, szorongást, akár pánikot is okozhat. „Egy anya vállát azért is nyomja jobban az információáradat súlya, mert felelősségteljesen, jól szeretne dönteni, hiszen úgy érzi, a gyermeke sorsa, egész élete határozódik meg a választásaival. Ezek a tényezők azonban csak akkor válnak depressziót okozó faktorokká, ha jelentőségüket eltúlozzák” – hangsúlyozta a szakember.

Erősítő ok még, ha az anyuka a gyermekvárás előtt is aggodalmaskodó volt, és/vagy ha a várandósság alatt is szorongott, félt az új helyzetektől, komfortzónájának elhagyásától. Fokozza a tüneteket az is, ha a családi működés alapját szolgáló párkapcsolat nem megfelelő, ha a pár nem tud jól kommunikálni, ha nem támogatják egymást, ha nem figyelnek a másik igényeire – vette sorra a példákat Domonics Gyöngyi. Nyomatékosította: nemcsak a babának lehetnek jogos szükségletei, hanem a szülőknek is működőképességük megőrzéséhez!

A pszichológus szerint kulcs lehet a helyzet kezelésére, ha tisztában vannak a nők a Donald Winnicott alkotta fogalommal, lehetnek „elég jó anyák”. A tökéletességre csak törekedni lehet, és mint bármilyen egyéb helyzetbe, ebbe is elég azt beletenni, amit és amennyit tudnak. A választásaik során bízhatnak ösztöneikben is, sajnos erről manapság sokan elfelejtkeznek, mindig és mindent tudni akarnak.

A szorongó, bizonytalan, aggodalmaskodó gondolkodásmód azonban pszichológus segítségével oldható, lecserélhető. Már a gyermekvállalás tervezésekor beléphet a szakember, hogy az anyukák, a családok megélhessék azt a csodát, amit egyébként a gyermekvállalás, a gyermeknevelés jelent!

Kapcsolódó témák: #egészség | #Pöttyös Klub |
Hirdetés