Így hatott a covid a magyar vállalkozásokra

Ami nem öl meg, az megerősít

J. Kovács Andrea
2021.08.30. 19:55

Hogyan hatott a covid-19 járvány a vállalkozásokra? Egy erről készített kutatás tapasztalatairól számoltak be a Mathias Corvinus Collegium győri központjában.

Dr. Fekete Dávid az MCC regionális vezetője a beszélgetés elején elmondta, hogy szeptembertől havonta két alkalommal a mostanihoz hasonló nyitott rendezvényeket tartanak a város polgárainak.

A Mathias Corvinus Collegium és az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. közös kutatást készített, hogy feltárják a koronavírus járvány magyar vállalkozásokra gyakorolt hatását. Az eredményekről a vizsgálat vezetői számoltak be Magyarország legnagyobb tehetséggondozó intézményében, a Káptalandombon.

Dr. Szepesi Balázs iskolavezető és Pogácsás Péter kutató arra keresték a választ, hogy miként reagáltak a vállalkozások a veszélyhelyzetre, mit tanultak az elmúlt időszakban és hogyan változik a jövőben a hozzáállásuk, stratégiájuk. A szakemberek nemcsak statisztikai adatokra támaszkodtak, hanem ötven vállalkozásról készítettek interjút, felméréseket.

Dr. Szepesi Balázs beszámolójában elhangzott: mintegy 5000 milliárd forintra tehető, amit a koronavírus miatt nem termelt meg a gazdaság. Az elveszített emberi életeken túl ez az óriási összeg is mutatja, hogy ez volt a legkomolyabb természeti katasztrófa, ami Magyarországot sújtotta.

A vállalkozásokat az első hullám ütötte meg legjobban, hiszen teljesen felkészületlenül érte őket. A GDP 14,5 százalékkal zuhant 2020. második negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. Mára viszont ismét elértük, sőt meg is haladtuk a válság előtti szintet. – mondta Pogácsás Péter.

A mondás úgy tartja, hogy ami nem öl meg, az megerősít. Ez most sem történt másképp. Az átfogó tanulmányból ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy a talpon maradt vállalkozások megerősödve kerültek ki a kritikus helyzetből. Hogy mi volt a titkuk? Az alkalmazkodóképesség, az üzleti partnerekre támaszkodás, vagyis a szolidaritás, a tartalékok felhasználása és a tevékenység átalakítás.

Dr. Szepesi Balázzsal készült interjúnkat a Győr+ Hetilap pénteki számában olvashatják.

Kapcsolódó témák: #Mathias Corvinus Collegium | #Oktatás |